Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České děti mají menší strach z výprasku za špatné vysvědčení, vede kyberšikana

Děti se už tolik nebojí výprasku kvůli špatnému vysvědčení. (Ilustrační foto)
Děti se už tolik nebojí výprasku kvůli špatnému vysvědčení. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou - 
29. června 2016
07:37

Zatímco před deseti lety kvůli strachu z reakce rodičů na vysvědčení volalo na Linku bezpečí 223 dětí, v roce 2009 jich byla už polovina a loni jen 42. Vedoucí linky pro deník Právo uvedl, že se na ně nejčastěji obracejí děti deseti až dvanácti let. Některé jejich obavy se nezakládají na špatných zkušenostech z minula, ale objevují se i smutné případy, kdy má dítě opakovanou zkušenost s psychickým nebo tělesným týráním právě kvůli školnímu prospěchu.

„Ještě před pěti lety představoval podíl telefonátů s tématem strachu z reakce rodičů dvacet procent ze všech hovorů o škole, dnes je to o dalších pět procent méně. V posledních letech hovorů na téma strachu z vysvědčení ubývá,“ uvedl pro deník Právo vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Podle něj jde o známku spolupráce mezi dětmi, rodiči a učiteli, která se každým rokem zlepšuje. 

Před tím než rodiče začnou své děti trestat, by se prý měli zamyslet, co za nimi stojí. V mnoha případech nejde o to, že není dítě dostatečně chytré, ale mohou být i indikátorem toho, že ve školním nebo domácím prostředí není něco v pořádku.

 

V období vysvědčení jsou zaznamenány až čtyři hovory denně i na Rodičovské lince. „Jde nejen o špatný prospěch dítěte, ale i o další problémy na konci školního roku. Jedná se o témata týkající se vztahu dětí s učiteli, šikany, kyberšikany či záškoláctví,“ přiblížila trable vedoucí Rodičovské linky Kateřina Schmidová. 

S létem se pak obsah dětských proseb mění nejčastěji na témata kolem problémů se sexuálním dozráváním, kterých v loňském červenci operátoři řešili 557 a 497 v srpnu. Přes 380 dětí v červenci a 280 v srpnu pak volalo kvůli problémům s láskou.

 

lahny ( 29. června 2016 09:48 )

Za vše si mohou rodiče sami.Moje dėti nikdy neměly strach z vysvědčení ani z nás.Pokud se rodiče zajímají o třídní schůzky a pravidelně kontrolují žákovskou,tak jako my s manželkou, tak se děti nemusejí vysvědčení bát, protože podle známek v žákovské jsme si to vždycky odvodili. A to jsme neměli děti geniusové, trojka i čtyřka během roku také byla.

ad-ga ( 29. června 2016 09:43 )

Známky ve škole se řeší během školního roku, vím na co děcko má a co umí, Pak neřeším vysvědčení.

Zobrazit celou diskusi