Té energie, kolik hravý pes denně vydá! Jen zkuste naplno vystartovat za hozeným míčkem, chytit ho v letu a rychle donést zpět! A ještě jednou… Potřetí budete mít dost. Aktivní pes takhle vydrží aportovat třeba hodinu. Na to ovšem potřebuje dostatek energie, a tudíž správné krmivo.

Autor: Mountfield

Milovníci pohodlí

Někteří psi na své páníčky velké pohybové nároky nemají, stačí jim příjemná procházka jednou denně. To platí o většině starších jedinců. Jestliže netrváte na konkrétní rase, najdete v kterémkoli útulku spoustu psích důchodců, kteří vaši péči vděčně ocení. Budou už také vyrovnanější než rozverná štěňata a obvykle nehrozí, že vám okoušou bačkory a udělají loužičku na koberci.

Existují i „líná“ plemena. Pohodlný francouzský buldoček se na svých krátkých nožičkách sotva dovalí pár kilometrů a domů do schodů už bude chtít vynést v náručí. Podobně na tom bude mopsík a dlouhé kilometry po kopcích vám nehrozí ani s křehkými prcky jako čivava či maltézáček.

Správné krmení už od štěněte

Existují ovšem plemena, která jsou na pohyb přímo stavěná. Třeba pitbullteriér, německý nebo belgický ovčák. Pohyb milují i menší pejsci, například border kolie či Jack Rusell teriér.

Všechna zmíněná plemena potřebují ke správnému vývoji vybranou stravu, a to už odmalička. V období růstu se totiž rozhoduje, jak bude pejsek vypadat po zbytek života: Jestli bude mít silné kosti, pevné klouby, kvalitní srst a zuby bez kazů.

Zbytky od oběda nestačí!

Hyperaktivním divochům zbytky od stolu rozhodně stačit nebudou. Dobře osvalená plemena potřebují kompletní a vyváženou stravu z kvalitního masa plnou bílkovin (aspoň 28 %), ale i vitaminů, minerálů.

Autor: Shutterstock

Dobře poslouží třeba speciální granule řady VivaVita pro aktivní psy. Jejich základem je vysoký podíl masa a optimální množství tuků jako zásobárny energie. Snadno stravitelný obsah šetří trávicí ústrojí a usnadňuje úklid psích exkrementů. Výtažek z rostliny Yucca schidigera redukuje pach exkrementů a mírní problémy s plynatostí. Tomu napomáhá i velikost granulí – větší kusy krmiva určené pro velké psy zabraňují nadměrnému polykání vzduchu a následné plynatosti.

Vyvážený poměr vitaminů a minerálů potom udrží psa ve skvělé kondici. Nutný je k tomu vitamin A (dobrý zrak), pivovarské kvasnice s vitaminem B a zinek (zdravá a lesklá srst), kaštanový extrakt (pružnost a pevnost cévního systému), vitamin D3 (vývoj kostí, zdravé zuby a dásně, redukce tvorby zubního kamene) a vitamin E (imunita a zdravé srdce). Kaštanový extrakt potom zlepšuje pružnost a pevnost cévního systému. Chondroitin a glukosamin chrání namáhané klouby velkých, těžkých psů. Antioxidační clona chrání proti onemocnění, funguje jako prevence poškození buněk a zpomaluje stárnutí.

Řada VivaVita ovšem pamatuje na všechny věkové kategorie a specifické životní fáze psů. Ty správné granule nebo konzervy si mezi jejími produkty vyberou majitelé psích stařečků i štěňat, důstojných mastifů či pohodlných buldočků.

Autor: Mountfield

Energii je třeba doplňovat

Kolik krmiva nasypat do misky? Orientačně se počítá 100 až 200 g na 10 kg živé hmotnosti psa, je ovšem třeba vzít v úvahu prostředí a zátěž. Jinou energetickou spotřebu má totiž belgický ovčák, který v minus 10 °C doprovází pána na běžkách, a jinou třeba pohodlný baset, jenž si užívá poklidnou jarní procházku.

Autor: Archiv

Je také dobré rozdělit denní dávku na dvě: ranní a večerní. Při krmení suchými krmivy dbejte na stálý přístup k plné misce s čerstvou vodou. A i když budete mít chuť svého mazlíka potěšit, dělejte to s mírou – psi jsou mlsní a nemají záklopku. Na rozdíl od koček obvykle spořádají, na co přijdou, takže při přemíře krmení mohou trpět sklony k obezitě.