Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolik peněz dát dětem na tábor? Víme, co rozhoduje

  • Autor: ula - 
    30. 6. 2016
    06:21

    Prázdniny se blíží a s nimi i odjezd vašich potomků na letní tábory. Zaplacené už je máte, víte, co dítěti sbalíte, jen stále netušíte, jak vysoké kapesné byste jim měli dát? O výši celkové částky rozhoduje celá řada věcí. Podívejte se, co byste měli při určování výše kapesného zohlednit.

  • 1.Finanční trénink pro děti


    Na táboře se řada dětí naučí mnoho věcí, kromě jiného také zacházet s penězi. Berte tábor jako trénink, který naučí dítě, jak s penězi vyjít.

    Důležité je proto dětem vysvětlit, kolik peněz mají a na jak dlouho s nimi musí vystačit. „Pokud například dětem kapesné běžně nedáváte, určitě bych doporučovala s tím pár měsíců před táborem začít, aby si peníze osahaly,“ radí Pavla Rýznarová, finanční specialistka z portálu Ušetřeno.cz.

    Co dalšího vám pomůže při rozhodování, kolik peněz dítěti dát na tábor?

    Finanční trénink pro děti Finanční trénink pro děti | Profimedia

     

  • 2.Délka pobytu

    Částku určitě přizpůsobte podle toho, jestli vaše dítě jede na týden nebo na tři týdny. Obzvlášť v případě vícetýdenních pobytů zjistěte, zda je možnost uložit část peněz u vedoucího, který je dítěti v půlce pobytu v případě potřeby vyplatí. Při ukládce si ale požádejte o potvrzení, protože pořádek dělá přátele.

    Délka pobytu Délka pobytu | Profimedia

     

  • 3.Doporučená částka

    V rámci informací k táboru obvykle obdržíte i doporučenou výši kapesného. Určitě se tímto doporučením řiďte. Vedoucí vědí nejlépe, jaký program vaše dítě čeká, kolik bude výletů a možností k nakupování.

    Nedávejte dětem méně, než je doporučeno, ale ani částku zbytečně nenavyšujte. Přiděláte tím vedoucím akorát starosti a je to zbytečné. Miroslav Topinka ze serveru www.tabory.cz  k tomu říká: „Samozřejmě preferujeme, pokud se rodiče naším doporučením řídí. Děti rozdíly v kapesném, potažmo sociální rozdíly, vnímají a není to pro ně příjemné. Druhá věc je, že děti s penězi často neumí zacházet a zbytečně vysokou částku rozhází za nesmysly.“

    Doporučená částka Doporučená částka | Profimedia

     

  • 4.Typ táboru

    Jede dítě na louku uprostřed lesa, odkud vyjedou jen na pár výletů? Nebo jede více do civilizace, kde bude každý večer otevřený táborový bufet či dětská diskotéka? Platí, že čím více příležitostí, tím více děti utrácejí. Takže ve druhé variantě určitě počítejte s náklady na kapesné o něco vyššími než v případě prvním.

    Typ táboru Typ táboru | Profimedia

     

  • 5.Co budou z kapesného platit?

    Kapesné na táboře je pro děti v naprosté většině případů jen doplňkem na pořízení dobrot, pohledů či malých suvenýrů. Veškeré jídlo, vstupenky i jízdné obvykle hradí vedoucí z peněz za pobyt. Proto to s částkou nepřehánějte.

    Pokud by si děti z kapesného měli hradit i něco jiného, určitě byste o tom měli být předem informováni a kapesné tomu přizpůsobit. „Ze zkušenosti víme, že dítě většinou stejně utratí kapesné celé, ať je jeho výše jakákoli. Dávat mu příliš velkou částku je proto opravdu zbytečné,“ říká Jitka Kroupová, vedoucí turistického oddílu.

    Co budou z kapesného platit? Co budou z kapesného platit? | Profimedia

  • 6.Je tábor v ČR nebo v zahraničí?

    Kapesné dávejte s ohledem na ceny v zemi, do které vaše dítě míří. Je jasné, že za pobyt například v Anglii nebo ve Španělsku utratí jenom za zmrzlinu výrazně více, než v České republice. Na tábory k moři je podle stránek organizací doporučováno kapesné ve výši i tisíc a více korun, zatímco na skautských a turistických táborech děti vystačí s pár stokorunami. „My na týdenní tuzemský tábor doporučujeme částku 300–500 Kč, v případě zahraničního pobytu pak 30–50 ,“ dodává Topinka.

    Je tábor v ČR, nebo v zahraničí? Je tábor v ČR, nebo v zahraničí? | Profimedia

     

  • 7.Jak staré je vaše dítě?

    Čím starší dítě, tím větší zkušenost s financemi a větší zodpovědnost. Nejvíce opatrní buďte u dětí, které jedou na tábor poprvé a nikdy ještě s penězi takto nehospodařily. Pokud máte obavu, že vaše dítě utratí vše na prvním výletě, dejte mu jen část kapesného. Zbytek mu uložte u vedoucího, který dítěti v případě potřeby peníze doplní.

    „Samozřejmě, že i lekce, že když peníze dojdou, tak si další zmrzlinu už nekoupím, je pro dítě cenná, ale přeci jen si má tábor hlavně užít, a tak je lepší nepříjemnostem předejít a pak si o tom s dítětem v klidu promluvit,“ doporučuje Karel Němec ze Školy financí.

     

    Jak staré je vaše dítě? Jak staré je vaše dítě? | Martin Přibyl, Blesk