Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cestovky: Češi tváří v tvář teroru ztrácí o Turecko zájem, volí radši Slovensko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. června 2016
18:15

Čím dál tím častější problémy s terorismem v Turecku mají dopad i na české cestovní kanceláře. Oproti předchozímu období poklesl zájem Čechů o Turecko o 40 procent. Na Tureckou riviéru sice vyráží i dále, hledají ale alternativy – často v dojezdové vzdálenosti v podobě Slovenska či Rakouska. Vedle toho si však i Češi budou muset uvědomit, že s terorismem je nutné naučit se žít, upozornil Blesk.cz místopředseda Asociace CK Jan Papež.

Teroristické útoky mají dopady i na přemýšlení Čechů, kam a zda vůbec někam k moři vyrazit. Teror v Istanbulu není výjimkou.

„My už poslední měsíce sledujeme, že cirka 15 procent lidí, kteří na dovolenou pravidelně jezdili, zvažují, zda na ni vůbec pojedou, nebo zda zůstanou v dojezdu dovolené s vlastní dopravou, anebo zda dovolenou odloží na zimu v domnění, že se ta situace může nějakým způsobem radikálně zklidnit,“ řekl Blesk.cz Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

„Díky tomu vydělávají některé okolní destinace, jako je Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Německo, kde čísla návštěvníků z Česka rostou,“ poznamenal.

Propad zájmu o Turecko: 40 procent

Teroristické útoky v Turecku se poslední dobou opakují, úpadek zájmu o turecké destinace byl zřejmý i mezi českými klienty. I když možná ne tolik, jak by se čekalo.

„Protože Turecko v předchozích letech hodně vydělávalo na problémech, které mělo Tunisko a Egypt, tak samozřejmě ten propad zájmu o Turecku v posledním půlroce nebo tři čtvrtě roce je cirka čtyřicetiprocentní proti předchozímu období. Na druhou stranu v posledním měsíci ten zájem o Turecko zase vzrůstal. Lidé si jako by zvykli na to, že Turecká riviéra je něco jiného než velká turecká města. Atentáty, které v Turecku byly, byly zaměřené na politiku, armádu či policii. Lidé nabyli dojmu, že se to turistů netýká,“ uvádí Papež.

Teroristický útok na letišti v Istanbulu s více než čtyřmi desítkami mrtvých však může situaci opět zhoršit. „Šok z toho, že včera byl útok na letiště, i když byl ve své podstatě ještě před letištěm, protože do letištní haly se atentátníci nedostali, bude mít určitě nějaký dopad. Ale otázka zní, když se podíváte zpětně na Paříž, Brusel, v delším horizontu na Londýn a další místa, kde všude byly atentáty, zda prostě nastává doba, kdy se budeme muset naučit s terorismem žít,“ pokračuje pro Blesk.cz Papež.

Na tureckých hoteliérech tak nyní je, aby přesvědčili turisty, že jsou jejich hotely zabezpečené. S poklesem poptávky ale Papež počítá.

Uprchlíci v Turecku volbu Čechů nemění

Turecko je přitom v mezinárodní otázce vnímáno i jako hlavní partner pro Evropu v případě jednání o migrační krizi. Zatímco bezpečnostní otázka hraje v rozhodování lidí roli, uprchlíci v tomto případě nikoli, míní Papež.

„Migrační krize ve vztahu k Turecku nehrála téměř žádnou roli. Nikdy totiž nebyli migranti spojováni s nějakým konkrétním místem, které čeští turisté znají jako turistické místo. Spíše to mělo v minulosti dopad na řeckou turistiku, ale na Turecko jako takové migrační vlna dopad neměla,“ řekl pro Blesk.cz.

Čechů na Turecké riviéře je přitom momentálně šest až osm tisíc, říká Papež. Istanbul však není hlavním cílem českých turistů, spíše místem pro fakultativní výlety. „Většina cestujících cestuje charterovou dopravou nebo přímými linkami na jih Turecka, jen málo turistů na Tureckou riviéru míří přes Istanbul. Istanbul slouží spíše jako křižovatka pro cesty do Asie a Afriky,“ podotkl k tomu Papež v České televizi.

Vrátí se Češi ve větším počtu do Egypta?

Pokud se však dál sníží zájem Čechů o Turecko, jakou můžou hledat rovnocennou alternativu? Poklidných destinací ubývá. A tak je ve hře znovu Egypt, míní Papež.

„Jedna z alternativ je návrat do Egypta, to je nejpravděpodobnější alternativa, protože ten produkt, o kterém se tady bavíme, je především čtyřhvězdičkový all-inclusive hotel. Když ho vezmete například ve Španělsku, na Kanárech nebo najdete takový dokonce v Řecku, tak se bavíme o padesátiprocentně vyšší ceně. To znamená, že alternativou k tomu, co je Turecko, je návrat do Egypta, popřípadě některé lacinější nabídky ze Spojených arabských emirátů,“ dodal mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR.

ČTĚTE VÍCE: Vše o teroristickém útoku v Istanbulu

tggb ( 30. června 2016 03:35 )

český proruský šmejd jseš tu jenon ty, hňupe

jerry ( 29. června 2016 20:22 )

Možná to pro tebe bude novinka ale za tuhle situaci ve světě mohou američané a proameričtí šmejdi, ke kterým se evidentně řadíš.

andorea ( 29. června 2016 18:40 )

Vedle toho si však i Češi budou muset uvědomit, že s terorismem je nutné naučit se žít, upozornil Blesk.cz místopředseda Asociace CK ---- Dobrá oprsklost! Budeme si muset uvědomit, že s terorismem je nutné se naučit žít? To jo, ale rozhodně nemusíme jezdit tam, kde se nebudeme cítit bezpečně, byť tím ctěným cestovním kancelářím klesne kšeft!

Zobrazit celou diskusi