Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zabijačku můžete už zase dát i sousedům! Vláda změnila nesmyslná pravidla

Autor: V. Renovica, ČTK - 
12. července 2016
06:21

Zbytečně přísné pravidlo, které popírá tradici českého venkova. Takové stanovisko zaujala včera vláda, když přijala novelu, podle níž z domácí zabijačky prasete můžete výslužkou beztrestně obdarovat i sousedy!

Ovar, jitrnice, jelito, platí to! „Vláda schválila novelu veterinárního zákona, která zapracovává připomínky praxe a zjednodušuje praxi zemědělcům a prodej ze dvora,“ oznámil včera na svém Twitteru ministr zemědělství Marian Jurečka (35, KDU-ČSL).

Podle nové formulace mohou maso a dobroty z domácí zabijačky s výjimkou skotu konzumovat nejen členové domácnosti, ale také takzvané »osoby blízké« – tedy klidně i sousedé. Dosud se to také dělalo, jenže za to hrozila pokuta 10 tisíc pro fyzickou osobu a pro právnickou dokonce 300 tisíc korun.

Nejde ale o jedinou změnu, kterou novela přináší. Nově si budou moci hospodáři doma porazit skot mladší šesti let – na jednom hospodářství ročně maximálně tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety. Možnost doma porážet maximálně dvouletý skot byla původně zavedena kvůli někdejší epidemii tzv. nemoci šílených krav.

Oznámit domácí porážku veterinářům také půjde trochu později. Nahlašovací povinnost se novelou zkracuje z týdne na tři dny. Výjimka platí u chovatelů, kteří chtějí porazit kus, kde je zabití nutné třeba kvůli poranění zvířete. Nahlašovací povinnost u nich nebude.

Zejména domácnosti na venkově nyní mohou jásat. Ne každý má ale radost. Český svaz zpracovatelů masa se totiž už v minulosti ohradil proti rozšíření konzumace doma poraženého masa na osoby blízké. Osoba blízká by prý mohla znamenat klidně celou obec i přilehlé vesnice a mohlo by jít o mezikrok ke vzniku černého trhu s nedostatečně kontrolovaným masem...

satelit ( 23. října 2016 14:11 )

 Idiotský stát.

djaba ( 12. července 2016 19:53 )

 Sousedům bych stejně nedal nic .Ani špejli .

CEZsro ( 12. července 2016 16:32 )

Ty vidíš opět rudě, rudá jelita? Já jitrnice.

CEZsro ( 12. července 2016 16:20 )

Zápach pochází z Čech, stěžují si Němci. Kraj koupí měřicí přístroj. Není divu, prasečinec. Zdroj Idnes.

cestr ( 12. července 2016 15:44 )

Je ta fotka taková upocená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa