Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na dovolené si dejte pozor na Wi-Fi zdarma. Jak se bezpečně připojit?

Autor: ula - 
23. července 2016
16:41

Pokud vyrážíte na dovolenou, určitě budete využívat veřejné Wi-Fi sítě, které jsou už běžně v hotelech, restauracích, na letištích nebo i v MHD. Internet zdarma s sebou ale nese určitá rizika, o kterých lidé netuší, nebo jim nerozumí. Víme, jak správně veřejný internet používat, abyste si uchránili soukromí.

Dokud veřejné Wi-Fi využíváte k surfování po internetu či odesílání e-mailů z aplikace telefonu, je vše v pořádku.

Ve chvíli, kdy se ale z veřejné Wi-Fi přihlašujete například do svého online bankovnictví, do e-mailového účtu nebo přes ně platíte a zadáváte údaje o své platební kartě, vystavujete se riziku a nepříjemnostem. Právě tyto úkony potřebujete často dělat na cestách a v době dovolené, kdy máte k dispozici třeba jen hotelové připojení.

Jaká jsou největší rizika?

Veřejné Wi-Fi jsou přístupné všem. Obvykle i bez zadání jakéhokoli hesla, případně jde o heslo, které je na dotaz poskytnuto každému. To je hlavní výhoda těchto sítí, ale i jejich největší slabina.

Využívat je totiž můžete nejen vy, poctiví uživatelé, ale i hackeři. „Ti se tak mohou dostat ke všem informacím, které pomocí Wi-Fi odesíláte – včetně vašich hesel, přístupových údajů do banky i velmi osobních či naopak důležitých pracovních e-mailů. Zneužít tyto informace nebo na nich dokonce vydělat je pak hračka. Stejně tak můžou být veřejné Wi-Fi využity k šíření virů,“ uvádí odborníci z portálu Ušetřeno.cz.

Jak bezpečně používat veřejné sítě?

Pozor, co na Wi-Fi děláte

Některé e-mailové aplikace vám dají na výběr, zda chcete mít komunikaci šifrovanou, či nikoli. Vždy vyberte tu šifrovanou. Týká se to například aplikace E-mail od Seznam.cz, ale i jiných. Naopak aplikace Gmail je automaticky a vždy šifrovaná.

Používáte veřejné Wi-Fi jen k tomu, abyste si přečetli zprávy na internetu, našli si nejbližší spoj nebo zkontrolovali počasí? Tak to nemusíte nic řešit. Stejně tak buďte v klidu, pokud pro e-maily, Facebook a jiné sítě využíváte oficiální aplikace v telefonu, do kterých jste již přihlášení. Dejte si pozor, jakmile byste měli zadávat jakákoli přihlášení, hesla a osobní údaje.

Používejte HTTPS protokol

Na všech stránkách, kde budete zadávat své přihlašovací údaje, si vždy zkontrolujte, že používáte protokol HTTPS. Takto budou všechny odesílané údaje – tedy i ty vaše přihlašovací – šifrované a tím pádem pro hackery složitěji čitelné. Pokud v příkazovém řádku prohlížeče vidíte pouze HTTP, tak přes stránku hesla nikdy nezadávejte a počkejte na bezpečné připojení. Zda jde o protokol HTTP nebo HTTPS, poznáte u adresy v příkazovém řádku v prohlížeči. 

Zakažte sdílení

Pokud nejste doma, v práci nebo na jiné soukromé Wi-Fi, mějte sdílení vždy vypnuté. Nastavení se bude lišit podle zařízení a podle systému. Obvykle ho najdete v Nastavení.

Wi-Fi vypínejte

Ani na počítači, ani na mobilu nemějte zapnutou Wi-Fi, když ji zrovna cíleně nepoužíváte. Nebo alespoň zakažte automatické připojování, abyste měli přehled o tom, kam a kdy se připojujete. Navíc tím ušetříte baterii. Wi-Fi na telefonu vypnete buď v nastavení, nebo přes rychlou volbu. 

Využijte VPN připojení

Připojení na virtuální privátní síť znáte nejspíš hlavně z firemního či školního prostředí. Je to způsob ověřeného a šifrovaného připojení. VPN přístup má obvykle heslo k ověření uživatele, které vám dal správce sítě. Pokud nejste z oboru nebo opravdový nadšenec, budete mít VPN pouze pro firemní účty nebo v rámci svojí školy.

U peněz buďte opatrní dvojnásob

Jak jde o přihlašování do internetového bankovnictví nebo platby kartou, buďte mimořádně opatrní. Přece jen tam jde při krádeži údajů o přímé ohrožení vašich financí. Do online bankovnictví se proto ideálně přihlašujte jen z ověřených a soukromých sítí. 

djaba ( 24. července 2016 21:38 )

Veřejná Wifina je stejně bezpečná i nebezpečná, jako každá jiná .Pokud u svého zařízení nezapnete sdílení , je neobyčejně těžké se do něj dostat .Mimochodem , již několik let provozuji všechna zařízení bez jakéhokoliv antiviru ap. , občas to propláchnu Esetem online a nic .Jistě by Eset něco našel , nebo ne ?

bobrnautus ( 23. července 2016 21:20 )

VPN připojení je dneska nejen pro nadšence, různých vpn hostingů je hodně i v ČR. Navíc český VPN poskytovatel má tu výhodu, že pro celý internet budete virtuálně na území ČR, takže i z Chorvatska se dá sledovat česká telka přes net. Akorát i zde platí opatrnost, zvláště pokud někdo poskytuje VPN zdarma je vhodné se ptát, proč to dělá.

Zobrazit celou diskusi