Prsa po porodu: Budou stejná jako dřív?

  • Prsa po porodu: Budou stejná jako dřív?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    17. července  2016 
     06:00

    Jsou ženskou pýchou a spousta žen si na nich zakládá. I proto některé trápí, jak budou vypadat po narození dítěte a hlavně po kojení. Změní se prsa po porodu moc? Nebo budou opět tak krásná jako předtím? Přečtěte si, co má smysl a co ne. 

  • Tři děti, tři roky kojení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Moje osobní zkušenost je bohužel taková, že po třech dětech a tříletém kojení (každého syna jsem kojila rok) přece jen poněkud ztratila na své kráse. Ale abych byla upřímná, neřeším to a jsem hrdá na to, že tak dlouho a dobře sloužila. Že nevypadají jako z titulní stránky? Nevadí. Možná jste těhotná a kladete si spoustu otázek týkajících se právě toho, jak se vaše prsa budou měnit. Zde jsou ty nejčastější, které si těhotné ženy kladou. 

  • Proč se prsa během těhotenství zvětšují?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Protože se připravují na to, aby mohly po porodu produkovat mléko pro novorozence. V těhotenství má vaše tělo vysoké hladiny estrogenu a progesteronu, což jsou hormony, které stimulují mléčné žlázy ve vašich prsou. Výsledkem toho může být změna velikosti podprsenky. Růst prsou se ale obvykle zpomalí nebo zastaví na konci prvního trimestru. Nejlepší strategie? Běžte do obchodu a kupte si speciální podprsenku pro těhotné ženy. Jak říká Vivian Weigert, autorka knihy Všechno o kojení, v prvních týdnech kojení jsou prsa silně prokrvená a protéká jimi hodně lymfy, proto jsou tak velká a plná jako nikdy předtím. „Nejpozději po dvou měsících tento stav ustupuje a prsa se po zbytek období kojení vrací ke své původní velikosti,“ říká.

  • Můžu jejich velikost během těhotenství nějak ovlivnit?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ideální je, když se vám podaří udržet váhový přírůstek v mezích normy. Pokud totiž přiberete moc (třeba 20 a více kilogramů), zvětší se i vaše prsa. Není třeba užívat žádné zvláštní potraviny, absolvovat masáže či krémy během těhotenství, raději se zaměřte na zdravou výživu a investujte do kvalitní podprsenky.

  • Proč jsou bradavky hrbolaté a tmavé?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mohou za to hormony. Už v prvním trimestru začnou bradavky tak trochu vyčnívat a tzv. Montgomeryho žlázy (to jsou ty malé hrboly kolem bradavky) se dostanou do popředí. I barva vašich bradavek je způsobena hormony, které stimulují produkci pigmentu, takže je normální, že bradavky i dvorce ztmavnou, zejména pokud máte i tmavší pokožku. Během několika měsíců po porodu se ale velikost bradavek i jejich barva vrátí do původní podoby.

  • Budu mít na prsou strie?

    Tvorba strií je záležitost, za kterou „může“ genetika. Strie se začnou vyskytovat, pokud jste zdědila kůži, která má tendenci ztrácet svou přirozenou pružnost při natažení. Pak je tedy větší pravděpodobnost, že se strie objeví i na prsou. Budou vypadat jako červené nebo fialové čárky. I když existují krémy, které slibují zázraky, raději se na ně nespoléhejte. Pravdou je, že udržují pokožku jemnou, ale vzniku strií zcela nezabrání. Pokud vám budou po porodu hodně vadit, je možné zbavit se jich laserem, a ani tak nemáte 100% úspěch zaručen. I v tomto případě si raději hlídejte váhový přírůstek. Jak říká dermatoložka Karolína Kykalová z kliniky Esthesia v Praze, doporučuje se v těhotenství přibírat v normě a preventivně jsou vhodné i masáže prsou. Pravdou je, že udržují pokožku jemnou, ale vzniku strií zcela nezabrání. A jak se jich zbavit? Jak říká lékařka Kykalová, neexistuje ideální metoda, díky které by zmizely na sto procent. „V současnosti se jako efektivní ukazuje ošetření tzv. frakčním laserem. Zde dochází k úpravě a tzv. opravě nedostatečných vláken škáry a kožní struktury se zpevňují,“ dodává dermatoložka.

  • Jak zabránit poklesu prsou?

    Vhodný polštář může kojení zpříjmenit a usnadnit
    Vhodný polštář může kojení zpříjmenit a usnadnit
    Autor: Shutterstock.com

    Gravitace funguje v tomto případě téměř dokonale (bohužel). Není toho moc, co by tomu zabránilo – znova platí, noste kvalitní podprsenku, která prsa pořádně podrží. Hůře jsou na tom ženy, které měly ještě před otěhotněním velká prsa, ta samozřejmě klesnou rychleji a snadněji než ta malá. To, jak tedy vaše prsa budou vypadat po porodu a kojení, je tak trochu sázka do loterie. Některé ženy si libují, že se jejich miniaturní prsa díky kojení zvětšila a zůstala tak, jiným se pro změnu zmenšila. Prsní svaly můžete i posilovat cvičením – ideální jsou klasické kliky.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku