Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomoc teroristům a žádná kontrola: Airbnb šláplo hotelům na „kuří oko“

Autor: Michaela Bezvodová - 
15. července 2016
05:15

Pronájem bytů turistům je regulérním podnikáním, zní z úst kritiků Airbnb. Ubytovací služby, kterou v Česku můžou využít lidé u deseti tisíců domácností. Tereza svůj byt pronajímá a stejně tak se nechá ubytovat v zahraničí. Má ráda turistiku. Asociace hotelů a restaurací ale považuje pronájem bytů za nekalý a požaduje pro ně předpisy stejné, jaké mají hotely či penziony.

Tereza (26) pronajímá svůj byt přes Airbnb rok a půl, v bytě měla už více jak třicet nájemců. Obavy z toho, že by mohla ubytovat nebezpečné osoby, s kritiky soukromého ubytování nesdílí.

„Pokud terorista chce, na místo se dostane. Je to irelevantní nesmysl. Nevylučuji samozřejmě, že se to stát nemůže, ale pokud ano, bude to náhoda a ne proto, že by teroristi objevili Airbnb. Kam dáme pozornost, to dostaneme. Já jsem ubytovala již přes třicet lidí a nikdy jsem s žádným neměla problém,“ řekla pro Blesk.cz.

Sama ubytování u hostitelů hojně využívá. Dvakrát tak bydlela v Amsterdamu, v Londýně, Itálii, a dokonce Maroku. Podle svých slov měla vždy skvělou zkušenost. Tři roky zvažovala, jestli taky pronajímat.

„Vedlo mě k tomu v tu chvíli hlavně to, že jsem již nechtěla stálého spolubydlícího a chtěla jsem poznat nové lidi. Miluju turisty. Turista je ze zásady na vyšší emoci, víc přátelský, protože poznává nové věci a baví ho to. A samozřejmě to, že nebudu muset bydlení platit jen ze svého,“ vysvětlila Tereza.

Tereza ve městě Tanger v Maroku Tereza ve městě Tanger v Maroku | archiv/Airbnb

Žádná kontrola hygieny, nekalá konkurence

Asociace hotelů a restaurací ale stejné nadšení nesdílí. „Neexistuje žádná kontrola v oblasti bezpečnosti, hygieny a ochrany zákazníka. Co je alarmující, dochází také k obcházení povinnosti hlásit pobyt cizinců na území ČR, což je zákonná povinnost, která má zásadní vliv na zajištění bezpečnosti naší země. V současné době hovoříme o pronájmu více než 7000 ubytovacích jednotek jen v Praze, takže potenciálně sedm tisíc hostů, jejichž pobyt je pro policii neznámý,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek pro Blesk.cz.

Asociace podle něj prosazuje, aby byly podmínky pro prodej ubytovacích služeb pro všechny stejné. „Turisté ubytování tímto způsobem neplatí místní poplatky, tudíž nijak nepřispívají na veřejné služby, které čerpají a obce je hradí,“ řekl. Stárek tvrdí, že sdílená ekonomika není otázkou nahodilého pronájmu pokoje v bytě, ale celých jednotek, a tak to lze považovat za podnikání za účelem zisku.



„Provedli jsme průzkum mezi členy, z něhož jsme zjistili, že 25 procent celkového realizovaného ubytování je v ČR realizováno prostřednictvím ubytování v soukromí. Tato oblast podnikání není prakticky nijak regulovaná a kontrolovaná, zatímco hromadná ubytovací zařízení podléhají významné regulaci a kontrole ze strany státu. Proto za této situace považujeme ubytování v soukromých bytech či apartmánech za nekalou soutěž. Nevoláme po větší regulaci, pouze po narovnání podmínek na trhu a zvýšení ochrany bezpečnosti hostů i občanů,“ dodal Stárek.

Byt na hypotéku, splátky díky turistům

Tereza si přesto myslí, že nemůže být soukromé ubytování přímou konkurencí hotelům. „Je to něco jiného, než když dostanete hotelovou službu a snídani. Možná bych se bála na místě hostelů, ty většinou některým nabídkám nedokážou konkurovat. Sama mám zkušenost, že pokud jsme už unavení a nechceme nic řešit, jdeme radši do hotelu, kde víme, že je 24hodinový servis a že víme, co očekávat. U Airbnb to má každý nastavený po svém. Spíše bych přemýšlela nad tím, jak přidat hodnotu a vyzdvihnout, co je na hotelu lepší než jít proti Airbnb,“ dodala dívka.

Přiznává ale, že zná pár lidí, co si pronájmem přivydělávají. Jeden pronajímá v bytě na Vinohradech dva pokoje a nemusí díky tomu pracovat, protože mu to na živobytí stačí, a druhý si tím přivydělává. Podle ní jsou i lidi, co se na tom snaží vydělat. Koupí si byt na hypotéku a přes Airbnb či jiné služby se ji snaží splatit, což považuje za špatný přístup.



„Mám radši byty, kdy to opravdu pronajímá člověk nebo rodina a nejsou uzpůsobené jen k pronájmu, ale lidé tam opravdu žijí. Dýchá tam správná atmosféra a to je milé, proto ráda ubytovávám a nechávám se ubytovat. Ne kvůli penězům,“ zakončila Tereza.

Deset tisíc bytů v Česku pro turisty

Airbnb vznikl v roce 2008 jako projekt na zkoušku. Dnes zprostředkovává až dva miliony nabídek celosvětově ve 34 městech 191 zemí. V Česku podle studie sdílené ekonomiky Asociace pro mezinárodní otázky narostla nabídka bytů pro Airbnb v ČR meziročně o 86 procent. V nabídce je tak už deset tisíc míst k ubytování. Hostitel musí odvést 9 až 15 procent z vydělaného nájmu společnosti Airbnb a dále pak ročně přizná výdělek do zdanitelného příjmu.

Tereza poznamenala, že Airbnb zařídí profesionální nafocení bytu, aby se v internetové nabídce mohl lépe prezentovat. Turisté si byty rezervují podobně jako v hotelech podle vzhledu i ceny ještě před svým příjezdem.

Samo ( 21. srpna 2016 08:51 )

Co je komu do toho, jestli pronajmu část svého domu k ubytování turistů. Nanejvýš by to mohlo zajímat MF, jestli platím daně z příjmu, ale v žádném případě by do toho neměla kafrat Asociace hotelů a restaurací. V tomto státě je silně zakořeněné bolševické myšlení a sklon k podezírání a udávání každého, kdo by mi mohl potencionálně ubrat zákazníky.

hroch9 ( 15. července 2016 13:38 )

Dobrý den, reaguji na výše uvedený článek. Airbnb jsme s manželem využili letos poprvé ve Francii - Provence. Bydleli jsme v domku u jezera i s majiteli. Starší manželský pár. Byli jsme nadšeni vstřícností a pohostinností ubytovatelů. Cestujeme již dlouho po vlastní ose a pronajímáme si vždy pouze ubytování různě v penzionu, ale toto bylo něco výjimečného. Dozvěděli jsme se tolik informací o životě ve Francii, doporučili nám místa, která navštívit, každý večer jsme min. 2 hod seděli a vykládali oni měli zájem dozvědět se o ČR. Od teď budeme jezdit pokud to půjde jedině přes Airbnb. Doporučuji všem

Zobrazit celou diskusi