Samotný vznik konceptu map „USE-IT“ se datuje už do 70. let minulého století. „Tehdy projekt vznikl v severských zemích, konkrétně v Norsku a v Dánsku v rámci ‚hippie‘ éry, kdy města chtěla těmto lidem zprostředkovat informace o tom, kde se mohou najíst, napít, odpočinout si nebo se umýt tak, aby radnice měst tyto alternativní lidi neměly tam, kde je nechtěly mít,“ vysvětluje koordinátor infocentra USE-IT Anna Horáčková.

Velice netradiční mapu u nás každou sezonu aktualizují, pokaždé přitom řeší určité pražské téma.

„V minulých letech jsme se například soustředili na Karla IV., na historii jako takovou, věnovali jsme se pražskému podzemí, ústředním tématem byla i řeka Vltava. Letos je hlavním motivem alchymie a magie, proto jsme na titulní stranu mapy zvolili Rudolfa II.,“ informuje Anna Horáčková.

Mapa USE-IT se letos věnuje magii a alchymii v Praze.
Autor: Daniel Vitouš

Místa chodí sami vyzkoušet

Do mapy zanesli více než šedesát míst. Naleznete mezi nimi klasické turistické památky, ale také spoustu dalších kategorií: dozvíte se, kde si dát osvědčené jídlo nebo pití, kam vyrazit na party nebo si jen tak odpočinout.

„Důležité je, že celá mapa je nekomerční, což znamená, že si nikdo u nás nemůže zaplatit umístění do seznamu míst, která navštívit,“ uvádí koordinátorka projektu USE-IT Gabriela Boková.

Místo toho chodí realizační tým projektu vybraná místa přímo vyzkoušet a dle spokojenosti vybírá, které destinace do finální podoby umístit.

Zhruba jedna třetina všech míst, která stojí za to navštívit, zůstává v mapě každý rok stejná. Podle Horáčkové je to proto, že samozřejmě nedílnou součástí Prahy jsou také kulturní a historické památky, a pak také další osvědčená místa, která stojí za to v projektu ponechat.

Nejen turisty navíc pomocí projektu USE-IT tvůrci často posílají směrem pryč od pražského centra. „Snažíme se návštěvníky směrovat do odlehlejších oblastí, kde je to také zajímavé, ale běžně se o takových místech turisté bohužel nedozví,“ vysvětluje Gabriela Boková.

Vysvětlí, jak do Prahy zapadnout

Mapa USE-IT se může projevit jako velice užitečný rádce napříč filozofií našeho hlavního města. V textu vysvětluje, jak je to s českým mýtem „vyrazit na jedno“, který přechází v „dopiju a půjdu“ až do ranního „už nikdy nebudu pít“.

Mapa USE-IT dodává lidem alternativní možnosti zážitků v Praze.
Autor: Daniel Vitouš

Informace také uvádějí, jak se chovat při cestování v MHD, proč je v Praze o víkendu méně lidí nebo proč je v naší metropoli v módě dělat si legraci z tunelového komplexu Blanka.

USE-IT také boří mýtus v podobě turistického lákadla „trdlo“ či „trdelník“, který rozhodně není tradiční záležitostí Prahy. „Před deseti lety jsme vlastně ani netušili, co to je,“ vysvětluje mapa v textu.

Na mapě naleznou její majitelé zdarma další praktické informace o nočním klidu, supermarketech, otevíracích dobách turistických destinací a podobně.

Procházka s virtuálním psem

Unikátní pražský projekt nabízí také zajímavou sociální službu v podobě doplňkové aplikace, která v současnosti existuje pro mobilní operační systém iOS.

V aplikaci je speciální pejsek, který chodí virtuální okruh námi vytvořené procházky po Praze, lidé se mohou k pejskovi přidat a tím se vzájemně potkat s dalšími turisty a jít turistickou trasu společně,“ prozradila Boková.

„Nechceme postupně přejít na mobilní aplikaci, stojíme si hlavně za papírovou mapou. Do budoucna chystáme alternativní aplikaci také pro další operační systémy, v plánu je určitě Android,“ doplňuje informaci Anna Horáčková.

Vadou na kráse celého mimořádného projektu je fakt, že text v mapě je pouze v angličtině. „Je to dáno používáním licence USE-IT,“ vysvětlila koordinátorka Boková.

Mapy jsou zdarma dostupné v infocentru USE-IT na adrese Trojanova 3 nedaleko Rašínova nábřeží, k dostání jsou také v síti Prague City Tourism. Nalézt se dá také online na webu prague.use-it.travel.

Jde o mezinárodní neziskový projekt, který v současnosti obdobným alternativním způsobem pokrývá turistiku pro celkem 45 evropských měst.

Mapa, která návštěvníkům zajišťuje odklon od hlavního proudu turistiky, existuje v České republice ještě ve zpracování pro Brno, Ostravu, Plzeň, České Budějovice, Český Krumlov a Olomouc.

Podívejte se, jak mapa vypadá:

Fotogalerie
8 fotografií