„Ke středě 20. července 2016 má kancelář ztrát a nálezů Odboru živnostenského a občanskoprávního Magistrátu hlavního města Prahy v evidenci téměř 13 300 věcí,“ prozradil redakci Blesk.cz vedoucí oddělení komunikace magistrátu Vladimír Řepka. Skladovací prostory kanceláře jsou podle něj v současnosti zcela zaplněné.

„K zaplnění došlo vzhledem k prodloužení doby úschovy nalezených věcí z dřívějších 6 měsíců na nynější 3 roky,“ vysvětluje Vladimír Řepka. Kanceláři ztrát a nálezů přitom nepomáhá ani skutečnost, že má ke své činnosti k dispozici několik skladů o celkové ploše zhruba 300 m².

Mezi běžné předměty ve ztrátách a nálezech se řadí také klíče, peněženka a další drobné věci (ilustrační foto).
Autor: David Malík

Ztracené věci končí na stejném místě

Dle informací úřadů jednotlivých městských částí a magistrátu, který má agendu ztrát a nálezů pro hlavní město na starosti, se všechny ztracené předměty v Praze schraňují na jednom místě. To samé platí také pro nálezy v dopravních prostředcích.

„Pokud nám občan nějaký nález přinese, zaevidujeme jej a postoupíme do kanceláře ztrát a nálezů,“ uvádí mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Jeho slova potvrzují i na ostatních úřadech. Kancelář ztrát a nálezů hlavního města Prahy se nachází na adrese Karolíny Světlé 5, Praha 1.

Kancelář ztrát a nálezů v Praze je přeplněná, fotit se ale smí jen v přední části.
Autor: Blesk - Matěj Smlsal

S centrálním skladem ztracených věcí v Praze spolupracují v rámci osobní přepravy krom Dopravního podniku hlavního města Prahy i další přepravci. „České dráhy mají vlastní sklad pro nalezené věci a ty nevyzvednuté předávají do naší kanceláře ztrát a nálezů v delších intervalech, zhruba jednou za půl roku,“ informuje za magistrát Vladimír Řepka. „Nálezy pocházejí i z letiště – jedná se o nevyzvednutá zavazadla. Předměty nám předává také policie a samozřejmě občané,“ dodává Řepka.

Lidé ztratí cokoliv

Ztratit dokážou lidé obrovskou škálu rozmanitých předmětů, některé z nich jsou ale doopravdy neuvěřitelné – ať už co do rozměru, nebo potřebnosti pro původního majitele. Sklad předmětů proto letos jako novinky eviduje například kimono, příčesek, inhalátor a nefunkční dron.

Dle informací Dopravního podniku hlavního města Prahy lidé nezůstávají ve ztrácení předmětů pozadu ani v hromadné dopravě. Mezi novější „úlovky“ v rámci zapomenutých předmětů v dopravních prostředcích se tak počítá krokoměr, tiskárna, mixér, stroj na mytí oken, naslouchátko, snubní prsten, advokátní talár nebo lahev slivovice s nápisem „Karlovi k narozeninám“.

Klíče už v Praze ztratila skutečně velká spousta lidí.
Autor: Blesk - Matěj Smlsal

„Teď v létě ke ztraceným věcem patří také cyklistické helmy a sportovní vybavení,“ uvádí za Magistrát hlavního města Prahy Vladimír Řepka. Podle něj se tak často různé předměty objevují v závislosti na dané sezoně. „V zimě jsou to čepice a rukavice, na jaře a na podzim je více nálezů deštníků,“ informuje Řepka.

Podle něj se kuriozity kanceláři ztrát a nálezů nevyhnuly ani v minulosti. Skladištěm kanceláře proto prošly už i další neuvěřitelné rarity. Patří mezi ně urna, rakev, kanoe, umělý chrup, sekačka na trávu, nářadí a hudební nástroje.

„Mezi neobvyklé nálezy patřil i takzvaný smíchovský poklad, který objevili dělníci při stavebních pracích v roce 2008, jednalo se o téměř 500 kilogramů stříbrných předmětů a mincí. Tento poklad byl předán do Muzea hlavního města Prahy a nálezci byli odměněni finančním darem,“ prozradil redakci Blesk.cz Vladimír Řepka.

Své zkušenosti s nalezenými předměty má například i městská část Praha 2 na náměstí Míru. „Vzhledem k tomu, že je budova situována na frekventovaném místě, zaznamenáváme zde poměrně hodně nálezů. Především jde o kabelky s doklady a prázdnými peněženkami. Počet nalezených věcí se různí s ohledem na roční období, někdy se tu sejde až 5 věcí za týden,“ uvádí za místní úřad Lenka Prokopová.

Lidé mají možnost získat nalezené věci

Poctivý nálezce může daný předmět podle informací magistrátu dokonce i získat. „Pokud se do 1 roku nepřihlásí o věc vlastník, může nálezce, obec či jiná osoba s věcí nakládat jako poctivý držitel, tedy ji například půjčit, užívat, ale do 3 let od vyhlášení nálezu se o ni může vlastník či ten, kdo ji ztratil, přihlásit,“ vysvětluje Řepka. Všechny nálezy pak hlavní město uveřejňuje na své úřední desce.

„O hodnotnější předměty se ovšem zpravidla majitel brzy přihlásí,“ dodává k tématu Věra Nováková, vedoucí oddělení Telefonické informace Dopravního podniku hlavního města Prahy.