Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec televize i kanálů zdarma: Co přinese Česku nový standard vysílání?

Autor: tmp - 
23. července 2016
05:40

Už za necelých pět let se současný formát vysílání nahradí zcela novým standardem. Pro české televizní diváky to bude znamenat další nákup modernějšího set-top-boxu nebo rovnou nové televize. Změna přichází v době, kdy stále roste obliba internetových vysílání. Za jak dlouho skončí televize, tak jak ji známe? A co dalšího nová změna formátu přinese?

Českou republiku čeká další velká změna v televizním vysílání. Do 1. února 2021 bude současný formát vysílání DVB-T plně nahrazen novým standardem DVB-T2. Naposledy takovou změnu diváci zažili před čtyřmi lety, kdy došlo k vypnutí analogového vysílání. I v tomto případě bude nutné pořídit si do roku 2021 nový set-top-box nebo rovnou novou televizi.

„Standard DVB-T2 divákům nepřináší žádné velké změny, pouze kvalitnější obraz. Ne všichni diváci však, jen pár let po přechodu na standard DVB-T, budou ochotni investovat do nových zařízení,“ odhaduje Erika Luzsicza, jednatelka společnosti AXOCOM, která se stará o distribuci televizních kanálů. Podle ní si řada diváků tak raději připlatí za satelitní nebo kabelové vysílání.

„Ochota Čechů platit za kvalitní obsah roste, proto se dá předpokládat, že až 10 až 15 % z dnešních terestrických (pozemních – pozn. red.) diváků zvolí v budoucnu raději placenou platformu TV s větší nabídkou kanálů,“ dodala odbornice na média. Podle ní by na to mohly reagovat velké televize jako Nova a Prima tím, že by své kanály zpoplatnily.

Za 15 let konec televize?

Podle vedoucího Studia nových médií na Karlově univerzitě Josefa Šlerky už nyní také existuje významný trend, kdy se čeští diváci odklánějí od klasické televize k internetovému vysílání. „Přechod na internetové televize je v Čechách spíš generační, to znamená, že dokud je tady ta generace, která je zvyklá konzumovat obsah z televizních přístrojů, tak rozhodně tady zůstane celý ten business kolem toho. To znamená, že nárůst bude postupný a bude trvat spíš deset až patnáct let, než se to přehoupne na stranu internetu,“ řekl Šlerka.

Podle odborníka se ale může stát, že změna v řadě věkových skupin bude daleko rychlejší. „Například ve věkové skupině do 20 let hraje dnes internet a hlavně YouTube daleko větší roli než celá televize,“ řekl pro Blesk.cz.

Právě přechod na nový standard televizního vysílání v roce 2021 ale podle obou odborníků nijak neuspíší postupný trend přechodu k internetovému obsahu. „Jde o to, co ta televize reprezentuje. Je to něco, na co kouká celá rodina, o čem si společně povídají a je to tam pořád,“ připomněla Luzsicza. „Já si myslím, že tohle nebude mít vliv, protože to souvisí s návykem konzumace. Lidé sice budou nadávat, že si budou muset koupit nový přístroj, ale bude to pro ně vlastně uživatelsky jednodušší než si zvykat na konzumaci obsahu přes internet,“ uzavřel Šlerka.

Co je DVB-T2?

DVB-T2 je nový standard televizního vysílání, který přinese kvalitnější obraz digitálního televizního vysílání. K přechodu na něj dojde k 1. únoru 2021 dle Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání. Přechod na toto vysílání čeká celou Evropu. Německo ho dokončí už v roce 2018 a Rakousko o rok později. ČR ho tedy nemůže příliš odsouvat, jinak by mohlo docházet k přeshraničnímu rušení.



jote ( 24. července 2016 14:44 )

podle některých inteligentních diskutérů je úroveň vysílání všech TV na tak vysoké úrovni, že nejsou schopni vysílané pochopit

simplify ( 23. července 2016 11:30 )

Naprostý SOUHLAS, "mistr_yoda" !!!!

sores ( 23. července 2016 10:52 )

V televizi dávají čím dál větší h.o.vno!Předávají si pořady z jednoho programu na druhý, nedá se na nic koukat. Staré filmy 60 let pořád dokola to samé. Ale sobě si dávají super platy z našich Kč co vyberou,že. Od června do poloviny září mají prázdniny, prostě mimo TN nevysílají jen opakují.

mistr_yoda ( 23. července 2016 10:30 )

Já mám Českou televizi rád. Třeba Tour de France je 10x líp komentovaná než na Eurosportu.

moiaza ( 23. července 2016 10:27 )

 Ještě štěstí, že na každé televizi je takový čudlík, kterým se dá televize vypnout. No a co, budu ji mít jako dekoraci. Přece ji nevyhodím, když mě stála tolik peněz. A vy, co vám to bude vadit, vezměte klíče a běžte cinkat. Třeba na lampárnu.

Zobrazit celou diskusi