Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němci chtějí zabránit „sex útokům“ v bazénech: Plavčíky budou dělat imigranti

Autor: mb - 
22. července 2016
17:11

Německo se rozhodlo skoncovat s vlnou sexuálních útoků v bazénech, kterých se v posledním roce dopustili uprchlíci. Asociace německých bazénů navrhuje, aby vybraní běženci podstoupili rekvalifikaci a stali se plavčíky. Jejich jazykové znalosti a kulturní blízkost s případnými agresory prý pomohou předejít sexuálním útokům.

„Nemáme dostatek pracovníků a bylo by chybou nevyužít této příležitosti. Často jsou dívky sexuálně obtěžovány skupinou migrantů kvůli tomu, že se na ně jen podívají. Takovým situacím by se dalo předejít, pokud by nově příchozí pracovali jako plavčíci,“ je přesvědčen prezident Asociace německých bazénů Peter Harzheim.

Idea je taková, že uprchlíci zaměstnaní jako plavčíci by svým krajanům vysvětlili, co je a co není přípustné chování.

To potvrzuje i mluvčí Levicové strany v Německu Özlem Demirel: „Lidé s jazykovými znalostmi mohou předejít nedorozuměním.“

V Německu a v sousedním Rakousku během posledního roku došlo hned k několika brutálním sexuálním napadením, znásilněny byly bohužel i děti. V Rakousku imigrant zneužil malého chlapce, ke stejnému případu došlo i v Německu. Jeden z útočníků se pak vymlouval na „sexuální nouzi“. Napadeny byly i dívky, a v Rakousku dokonce uprchlík u řeky znásilnil babičku, která venčila psa.

Zda navrhované opatření bude uvedeno v praxi a uspěje, je otázka. Už nyní ale zaznívají pochybnosti o vhodnosti takovéhoto kroku. „Nově příchozí, jak je tu nazýváme, mají tři problémy: neumí německy, nemají žádné znalosti o německé nebo evropské kultuře plavání a většina z nich neumí plavat,“ prohlásil skepticky předseda plavčíků v Kolíně nad Rýnem Berthold Schmitt.