Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Clintonová půjde do střetu s Trumpem. Bude první prezidentkou USA?

Autor: ČTK, sou - 
27. července 2016
07:10

Hillary Clintonová (68) se na sjezdu Demokratů ve Filadelfii stala jako první žena v dějinách USA prezidentskou kandidátkou velké politické strany. V listopadových volbách se střetne s uchazečem Republikánů Donaldem Trumpem.

Sama Clintonová později v přímém přenosu ze svého domova poděkovala asi 5000 delegátům za bezprecedentní proražení „skleněného stropu“, pomyslně a historicky omezujícího ženy.

„Jestli jsou ještě vzhůru a sledují nás nějaké holčičky, chtěla bych jim říct, že se možná stanu první prezidentkou, ale jedna z vás bude příští prezidentkou,“ řekla na závěr.  

Poté, co v hlasování jednotlivých států unie Clintonová překonala potřebný počet 2382 hlasů, se její dřívější soupeř Bernie Sanders chopil mikrofonu a požádal delegáty, aby pozastavili pravidla a bývalou první dámu a bývalou šéfku americké diplomacie nominovali aklamací, tedy jednomyslným schválením bez hlasování. To se také stalo.

Před osmi lety tak postupovala i sama Clintonová, aby symbolicky uvolnila cestu pozdějšímu prezidentovi Baracku Obamovi.  

Sanders: Hillary se musí stát příští prezidentkou

Sandersovo gesto jednoty a konsensu mělo podle komentátorů vymazat rozpačitý dojem z chaotického prvého dne jednání nominačního sjezdu demokratů, kdy Sandersovi příznivci dávali najevo svou nespokojenost.  

„To, co musíme udělat, anebo toho budeme navždy litovat, je porazit Donalda Trumpa a zvolit Hillary Clintonovou!“ prohlásil Sanders ve snaze o znovusjednocení demokratů po chvílemi hořké kampani a tvrdém boji.

Ještě v pondělí nejoddanější Sandersovi přívrženci demonstrovali a vykřikovali „Za mříže!“ na adresu političky. To kvůli úniku elektronické pošty, podle níž vedení Demokratické strany nadržovalo Clintonové. Sám Sanders své přívržence uklidňoval. „Hillary Clintonová se musí stát příštím prezidentem Spojených států,“ zdůraznil.  

Svou choť před delegáty sjezdu podpořil bývalý prezident Bill Clinton. Svěřil se, že sňatku s Hillary nikdy nelitoval, protože je to silná, chytrá, milující a pečující žena. Zemi by měla vést i jako nejlepší tvůrce změn, jakého kdy potkal, a to v reálném, složitém životě je velice těžké dosáhnout změn. „Hillary mi otevřela oči na celý nový svět,“ prozradil. Poznamenal také, že mu manželka věnovala 26 let a že má v úmyslu oplatit jí to stejně. 

Trump prý uškodil národní bezpečnosti USA už svou kandidaturou

Bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová varovala, že republikánský kandidát Trump uškodil národní bezpečnosti USA už svou kandidaturou a že magnátovo vítězství by bylo katastrofou pro Ameriku a dárkem ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Miliardáře obvinila, že pokazil vztahy s muslimskými státy a oslabil postavení USA, když pohrozil, že se odvrátí od amerických přátel a spojenců.

„Na podzim musíme udělat vše, co můžeme, aby se Hillary stala naším příštím vrchním velitelem,“ prohlásila Albrightová. USA podle ní potřebují ostříleného vůdce a Clintonová už předvedla, že dokáže konat „s chladnou hlavou a velkým srdcem“

Bývalá první dáma dění na sjezdu sledovala v televizi ve svém newyorském domově. Kandidaturu by měla formálně přijmout ve čtvrtek, kdy sjezd demokratů končí.

vika ( 31. července 2016 22:19 )

tohle je na sázku: https://www.victoriatip.cz/cs/sazky/politika/ skutečně je těžko říci, který z nich zvítězí a ještě těžší, který bude to menší zlo  

astrolozka ( 28. července 2016 12:41 )

Náhodou jsem narazila na tento článek. Podívala jsem se na horoskopy dvou největších kandidátů, Donalda Trumpa a Hillary Clinton, a lepší konstelace v období volby 8. listopadu má Hillary Clinton, má doslova konstelace na vítězství v "nějaké konzervativní starší soutěži" a na úspěchy úřední, na silnou pozici osobní, dále konstelace na mediální úspěch a pak velkou radost duševní radost "srdce"... Donald Trump má v době voleb smutek na duši, v sekundárních direkcích mu přijde na Saturn v domě médií Luna, nějaká starší žena ho zastíní, a pak ho čeká negativní aspekt v kariéře, a v následujících měsících omezení kariéry a únavu a vyčerpání... Na hlubší studium jsem neměla čas, ale osobně si tipuji na příští prezidentku USA, dle astrologie, Hillary Clinton.

cestr ( 27. července 2016 11:46 )

Šílená? A jak se ti jeví Trumpas? Nemusím oba, on projevuje jako cvok. ten je na diagnozu.

cestr ( 27. července 2016 11:44 )

Staří kámoš voghte, máš je v odkazu.

cestr ( 27. července 2016 11:39 )

http://zpravy.idnes.cz/melania-trump-profil-0rw-/zahranicni.aspx?c=A160722_142913_zahranicni_aba

Zobrazit celou diskusi