Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Budu mít z masturbace chlupaté ruce?“ Děti na Lince bezpečí řeší hlavně sex

Děti by fakta o sexu měly znát od deseti let. Důležité je zdůraznit i prevenci.
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou - 
27. července 2016
10:20

Každý čtvrtý hovor se podle konzultantů Linky bezpečí týká sexu. Za posledních deset let se zájem nejmenších podle informací deníku Právo o toto téma zvýšil o padesát procent. Dětem často chybějí úplně ty nejzákladnější informace z domova. Často proto padají takové dotazy, nad kterými dospělí s úsměvem kroutí hlavou. Třeba o masturbaci a chlupatých rukou.

„Těch překvapivých až absurdních dotazů je poměrně dost. Například operátoři ujišťovali děti, že se nemusí bát, že když budou masturbovat, narostou jim pak z toho chlupy na rukou,“ uvedl pro deník Právo vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Na linku ale volala například i šestnáctiletá dívka, která si myslela, že se nemusí bát pohlavních nemocí, protože bere antikoncepci nebo desetiletá s tím, že krvácí a vůbec neví, co se děje. 

Ze statistik pak jasně vyplývá, že se ze 46 procent dětí svěřuje vrstevníkům, kteří jsou také jejich nejběžnějším zdrojem informací, a rodičům jen v pouhých sedmi procentech. Odborníci proto rodiče nabádají, aby se nebáli s dětmi o sexu mluvit.

„Jako rodiče bychom si měli uvědomit, že pokud s dítětem včas nepromluvíme my, udělají to jeho vrstevníci či média za nás, často však zkresleně či vulgarizovaně,“ říká vedoucí Rodičovské linky Kateřina Schmidová, na kterou se obracejí i rodiče zaskočení předčasným sexuálním chováním dětí.

Podle Porubského se dítě o rozdíly mezi mužským a ženským pohlavím začíná zajímat už kolem třetího roku a rodiče by mu měli pravdivě odpovídat. „To, jak probíhá pohlavní styk, by měly vědět už řekněme desetileté děti,“ dodává vedoucí linky.

Při takovém rozhovoru by se rodiče měli držet sedmi zlatých pravidel:

  • mluvit otevřeně,
  • vést ho přátelsky,
  • nevyvozovat z něj žádné tresty,
  • mluvit o sexu kontinuálně,
  • nezačínat ho slovy: „Musíme si promluvit o něčem důležitém.“
  • důležité je i zdůraznit prevenci,
  • a to, že nikdo nemá právo dotýkat se jeho těla, pokud to nechce. 

Na linku bezpečí se s dotazy ohlledně sexu obrací více dívky, zhruba z 64 procent. Témata se dotýkají i těhotenství, sexuálního vyzrávání nebo menstruace. Zhruba devět procent se pak týká i zneužívání a sedm procent dětí se na Linku obrací s otázkou, jak vypadá znásilnění.