Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mladí vybírají auta podle výkonu a barvy. „Jsou rizikoví,“ varuje expert

Autor: sou - 
27. července 2016
21:09

Mladé řidičky vybírají vozy podle barvy a praktičnosti, mladí muži chtějí výkon. Noví řidiči přitom čelí až čtyřikrát většímu riziku účasti na dopravní nehodě. Jen za minulý rok způsobili 31 % nehod s těžkým zraněním. Navíc se jim přičítá i 28 % obětí dopravních nehod. Pode dopravního experta Týmu silniční bezpečnosti Romana Budského by si i při výběru auta měli pamatovat, že zkušeným řidičem se stanou až po ujetí 100 tisíc kilometrů.

„Začínající řidiči se v loňském roce podepsali na 31 % těžkých a 33 % lehkých zranění. V roce 2014 byla nejčastější příčinou nehod způsobených řidiči s praxí do dvou let nepřiměřená rychlost jízdy. Zarážející ovšem je, že u těchto novopečených řidičů je zaznamenán nejvyšší podíl zaviněných nehod s asistencí alkoholu,“ uvedl dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský. 

Novopečení řidiči jsou navíc za loňský rok zodpovědní za 28 % obětí dopravních nehod. „Každý novopečený řidič by tedy ve vlastním zájmu měl najet alespoň 3 tisíce kilometrů pod dohledem zkušenějšího řidiče a měl by dbát na to, že až po najetí 100 tisíc kilometrů se může považovat za zkušeného,“ upozornil Budský. 

Myslet by na to měli i hlavně u výběru svého vozu. „Náctiletým řidičům vzhledem k jejich zkušenostem rozhodně doporučuji pořídit si automobil s maximálním objemem motoru 1,2l. Navíc spousta takových motorů je v provedení TSI, takže i jízda v takovém automobilu je svižná, příjemná a pro začínající řidiče hlavně bezpečná a kontrolovatelná,“ míní generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová. 

Auto musí mladé i do jisté míry reprezentovat

Podle statistik dávají začínající řidiči ve valné většině přednost ojetému vozu, protože mají pocit, že je pak nebude tak trápit kdejaký škrábanec. Nicméně to neznamená, že koupí cokoliv. Automobil je totiž má i do jisté míry reprezentovat. „Obzvláště mladí muži hledí na výkon motoru a vyhledávají sportovnější typy vozů. Dívky sice řeší vzhled vozu, a to hlavně co se barvy týče, nicméně ve větší míře zohledňují praktičnost a bezpečnost,“ upřesnila Topolová. 

Téměř 60 % začínajících řidičů si v osmnácti letech pořídí hatchback, 66,3 % preferuje benzinové provedení a 94,7 % volí manuální převodovku. Ze značek je nejpopulárnější značka Škoda, dále pak Volkswagen a Ford. U dívek z modelů vítězí Škoda Fabia, u chlapců Škoda Octavia. Dívky více dbají na barvu, a není tak divu, že po standardně oblíbené stříbrné vévodí červená barva. Mladí muži jsou více klasičtí a preferují modrou, šedou a černou.

lesnismes ( 27. července 2016 21:35 )

Jelikoz je obecne znamo ze mladi truhlik do triceti let je to nejhorsi co muze vlezt za volant,tak bych jim vydaval ridicske osvetceni az ve 30 ti.Pote co prijdou z desetilete povinne vojenske sluzby ,tykalo by se to i devcat.Myslim ze to by bylo rozumne reseni i pro mnoho rodici ,kterym tito vyrostci bez studu a respektu saji krev co nejdele mohou.

Zobrazit celou diskusi