Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slováci zastřelili méďu (†6) z Tábora: Češi se bouří, ale nikdo nebude potrestán

Autor: shp - 
28. července 2016
15:34

Češi i Slováci se bouří a posílají do zoo v Bojnicích i na ministerstvo životního prostředí rozhořčené e-maily. Důvodem je smrt oblíbeného medvídka Balúa (†6), který byl na Slovensko převezen z táborské zoo. Šelma pláchla ze svého výběhu a byla nepochopitelně a bezdůvodně zastřelena.

Lidé v e-mailech žádají, aby byl za smrt medvěda odvolán ředitel bojnické zoo Milan Šovčík. Na stranu šelmy i rozzlobených lidí se staví i česká zoo v Táboře. Její ředitel Evžen Korec označil zastřelení zvířete za unáhlené. Reakce slovenského ministerstva životního prostřední mnohé překvapí. Úřad totiž ze zabití šelmy nehodlá vyvodit personální následky.

Nemáme důvod zpochybňovat vyjádření odborníků. Problémový medvěd projevoval známky agresivity, navíc hrozilo, že by se i v budoucnosti pokoušel o útěk. Možnost jeho vypuštění do volné přírody nepřicházela v úvahu, protože ztratil plachost před lidmi. Ochrana lidského života je nejdůležitější a ministerstvo neplánuje vyvodit personální zodpovědnost vůči vedení zoo,“ řekla Čas.sk mluvčí ministerstva Erika Rusnáková.

Odlišný pohled na Balúa má ředitel táborské zoo. „Za čtyři roky, kdy žil i s Nellou u nás, si ho oblíbili všichni návštěvníci i ošetřovatelé. Žádnou agresivitu či pokus o útěk jsme u nich nikdy nepozorovali,“ uzavřel Evžen Korec. Balú v zoo utekl z betonového výběhu, dostal se do zalesněné části nad výběhem, kde ho našli návštěvníci.

Ti zalarmovali ošetřovatele. Veterinář mu nejdřív střelil uspávací injekci, která hned nezabrala. Vzápětí mu byl nastříkán do očí slzný plyn, což zvíře ještě vystrašilo a vystresovalo. I přesto ale Balú na nikoho neútočil. Ve strachu vyšplhal na strom, kde ho zastřelil zaměstnanec zoo. Smutné…

naidka ( 28. července 2016 18:46 )

Žádná ZOO neutratí zvíře bezdůvodně? Asi málo čítaš. A co popravený a rozporcovaný žirafák kvůli tomu, že nevyhovoval jeho genofond a co zbytečně zastřelený gorilák, lvi a tygři? On se důvod vždycky najde.

dedeha ( 28. července 2016 18:23 )

Myslim, ze ceky clanok je napisany tendence formou senzacie a la Blesk. Ziadna ZOO nutrati zviera iba tak bezdovodne. Tu mas relevantnejsie informacie: http://www.tvnoviny.sk/domace/1834956_napatie-v-bojnickej-zoo-z-vybehu-usiel-medved

naidka ( 28. července 2016 17:48 )

Tady nejde o národností spor. Tady jde o to, že medvěda picli Slováci a to je neoddiskutovatelný fakt.

dedeha ( 28. července 2016 17:40 )

Mozno si zaplatil nejaky papals z CZ poplatkovy odstrel medveda na Slovensku a nechcelo sa mu ist do lesa, tak ho chudaka picol v Bojnickej ZOO. Biznis je biznis.

naidka ( 28. července 2016 17:31 )

Ježišmarjá, to sem ani nepiš nebo na tebe nastoupí "pražská elita."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání