Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaplaví česká města mývalí „gangy“? Expert: Otázka času. Myslivci nic nezmůžou

Autor: Tomáš Polák - 
28. července 2016
19:16

Mývalové vyhrávají v boji s českými myslivci. Blesk.cz to řekl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, který vysvětlil, proč jsou na první pohled roztomilí mývalové noční můrou české přírody. Podle ministerstva zemědělství se sice počet ulovených mývalů zvyšuje, ale zároveň s tím daleko víc roste i jejich počet. Podle ochránců navíc hrozí, že se brzy mývalové přestěhují do měst. Pomoci by mohla novela zákona o myslivosti.

Jsou roztomilí, mají hebký kožíšek a přátelskou povahu. Přesto jsou podle ochránců přírody i podle ministerstva zemědělství nebezpečná zvířata. V Česku totiž nemají přirozeného nepřítele a mohou tak radikálně ohrozit biologickou rozmanitost populace původních druhů živočichů.

Video  Musíme si pomáhat: Dva mývalové utvořili řetěz, aby pomohli třetímu!  - Facebook
Video se připravuje ...

„Mýval je velice schopný predátor, který sám nemá v naší krajině početně zastoupené predátory, tudíž mu kromě rysa, vlka a člověka nehrozí nebezpečí,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. „Podle několika studií z USA není možné tento druh zcela vyhubit odstřelem. Jde o velmi inteligentního živočicha, který se dokáže přizpůsobit aktuálním podmínkám prostředí včetně urbánního tlaku dnešní doby,“ dodala.

V tomhle s ní souhlasí také Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. „Hlavní nebezpečnost těchto druhů vidíme v tom, že likvidují naše původní druhy – buď přímo predací, nebo je vytěsňují z jejich teritorií jako méně úspěšnou konkurenci. Mohou být i přenašeči chorob a parazitů,“ vysvětlil. Podle něj je otázkou času, kdy se mývalové dostanou do měst.

V místech, kde mývalům nehrozí nebezpečí a kde je lehce dostupný zdroj potravy, například ve městech, si můžou mývalové přivyknout lidské společnosti, a ztratit tak částečně svou přirozenou plachost,“ doplnila Ježková. Právě s tím mají zkušenost i ve Spojených státech, kde je mýval běžně k vidění u městských popelnic. Nebojí se ani ukrást svačinu třeba návštěvníkům parku.2789085:full:true:true

Myslivci jsou si dobře vědomi negativních dopadů mývalů a tak se snaží tento druh co nejvíce eliminovat. „V posledních pěti letech se každoročně počet ulovených mývalů zvyšuje, kdy v letech 2011–2015 bylo uloveno 234, 414, 441, 513 a 762 kusů,“ uvedla Ježková s tím, že zvyšující se počty ulovených mývalů ale i častější záznamy pozorování nasvědčují neustálému rozšiřování. „Mývalové vyhrávají,“ komentuje Stýblo.

Pomůže novela zákona?

Dle stávajícího znění zákona o myslivosti je oprávněna mývala severního usmrcovat pouze myslivecká stráž. V případě, že by se shledalo, že mýval je myslivosti škodlivé zvíře, smí ho usmrcovat i myslivecký hospodář. „V navrhovaném znění novely zákona o myslivosti se plánuje udělit možnost usmrcování mývala severního a dalších nežádoucích živočichů i jiným oprávněným osobám (myslivcům) než jen myslivecké stráži a mysliveckému hospodáři, a to formou povolenky vystavenou uživatelem honitby,“ řekla Blesk.cz mluvčí resortu.

Podle Stýbla jde ale jen o malý krůček správným směrem. „Proč to dělají takhle složitě, že to bude muset být na základě vystavené povolenky uživatele honitby? Je to nesmysl. Když by ministerstvo dalo mývaly mezi zvěř, tak už není potřeba žádná povolenka,“ řekl Stýblo. „Tam je seznam druhů zvěře, která se může lovit, takže tam stačí přidat mývala a je to,“ dodal. Podle něj by na seznam měla přibýt i další zvířata, která škodí české přírodě, jako je například nutrie, psík mývalovitý nebo třeba norek americký.

„Není jediný důvod, proč by se k nim myslivci nemohli chovat jako k lovné, škodné zvěři. Dokud nebudou zvěří, mohou je lovit pouze myslivečtí hospodáři a to k jejich eliminaci nestačí,“ uzavřel.



Zobrazit celou diskusi