„Málokdo si to uvědomuje, ale například dvoulitrová láhev s pitím má při nárazu v rychlosti 130km/h hmotnost téměř 70 kg,“ říká Pavel Foltýn z Auto ESA. Zákony fyziky jsou prostě neúprosné a i obyčejný mobilní telefon tak může při nárazu v rychlosti 130km/h vážit až 5 kilogramů. „I taková zdánlivá drobnot, jako je mobil, může vážně zranit posádku vozidla,“ varuje Foltýn.

Jak tedy správně uložit zavazadla do auta?

Nejtěžší věci nakládáme jako první na dno zavazadlového prostoru, lehčí nad ně, těmi menšími vyplňujeme skuliny. Pokud naložíte věci až po střechu a vyjmete krycí plato zavazadlového prostoru, měli byste mít zavazadla od kabiny oddělená ochrannou sítí. „Rozhodně doporučuji uložit někam na povrch výstražný trojúhelní a vestu, aby nebylo potřeba v případě defektu vykládat celý kufr,“ vysvětluje Foltýn. V zavazadlovém prostoru by se nemělo nic volně pohybovat. Není-li zaplněn až po povrch, je dobré upevnit zavazadla síťkou nebo třeba popruhy.

Podle Foltýna je také vhodné uložit na vrchní místo tašku se svačinou pro děti nebo hračky. „Rozhodně ale nedoporučuji ukládat cokoliv na zadní plato pod oknem,“ říká Foltýn a vysvětluje: „I ten nejlehčí předmět se totiž při nárazu stává velmi nebezpečným.“ Podle Foltýna to typicky bývají mobilní telefony, tablety, klíče nebo třeba lahve s pitím. „Takto volně uložené předměty mohou i při drobné nehodě nebo prudším zabrzdění vážně zranit cestující ve vozidle,“ připomíná Foltýn z Auto ESA a dodává: „Vždy tedy mějte předměty ve vozidle řádně uložené v přihrádkách nebo postranních kapsách ve dveřích a opěradlech.“