Mají rodiče monitorovat telefony a maily dětí? Ano i ne, důležité je stanovit hranice

  • Mají rodiče monitorovat telefony a maily dětí? Ano i ne, důležité je stanovit hranice
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    27. srpna  2016 
     06:00

    Určitě si přejete, aby se vaše dítě pohybovalo ve virtuálním světě bezpečně, ovšem kontrolovat čtyřiadvacet hodin jeho telefon, mailovou korespondenci a sociální sítě asi není to, čím bychom bezpečnost zaručili. A je to vůbec etické?

  • Bez vědomí dětí?

    Děti s telefonem
    Děti s telefonem
    Autor: Shutterstock

    I když se zdá být dnešní svět děsivý a hrozivý, je potřeba vymezit hranice toho, kdy rodiče ve snaze chránit své dítě už příliš zasahují do jeho práv. A není to jen o čtení esemesek v mobilním telefonu. K dostání je totiž i speciální software, který umožní bez vědomí dítěte proměnit jeho mobil v prostorovou štěnici. Stačí jej nainstalovat do telefonu a pak jej aktivovat posláním SMS zprávy. Telefon pak sám snímá všechny zvuky v okolí pěti metrů a navíc umožnuje poslat veškeré textovky, které projdou mobilem na zvláštní e-mailovou adresu zadavatelů (tedy rodičů).

     

  • Počítače a GPS lokátory

    Děti s telefony
    Děti s telefony
    Autor: Shutterstock

    Existují i podobné software do počítače, které pro změnu monitorují, jaké stránky si děti otvírají nebo dokonce nevhodné stránky zablokují. Pro lokalizaci nejen předmětů, ale i lidí slouží i nejrůznější zařízení, která pracují pomocí GPS a GSM signálu. Nejsou tak marná, najdou nejen ztracené nebo ukradené zavazadlo, ale i zapomnětlivou babičku nebo ztracené dítě. Otázkou je právě ona hranice, kterou by rodiče neměli překročit. Vždy bude na prvním místě vzájemná důvěra a diskuse. 

  • Rodiče jako průvodci, ne kontroloři

    Děti a počítač
    Děti a počítač
    Autor: Shutterstock

    Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová z Poradny pro manželství, rodinu a mezilidské vztahy v Praze, rodič by měl být dítětem průvodcem po leckdy divokém virtuálním světě. Spolu se školou by měl dítě učit, jaké informace do virtuálního světa nepatří a co by se mu mohlo stát, kdyby je tam dítě pustilo. Ovšem rodič je taky zodpovědný za bezpečnost svého dítěte, a to i na síti. „Proto by určitě měl, aspoň v počátcích, mít přístup k Facebooku, e-mailu, do telefonu či do dalších sociálních sítí nebo aplikací, které dítě používá. Je vhodné s dítětem mluvit o jeho chování na síti, co je v pořádku a co naopak ne. Dítě se učí rychle, pomůžeme-li mu vhodnou radou, je pravděpodobné, že se brzo ve virtuálním světě bude pohybovat bez obtíží a hlavně bezpečně,“ říká psycholožka.

  • Základem je diskuse

    Autor: Shutterstock

    Základem je diskutovat o tom, do čeho se syn či dcera na internetu pouští. „Není řešením definitivně nechat dítě zcela bez kontroly používat počítač, tablet či mobil, rodič má zodpovědnost za to, zda dítě tráví svůj volný čas plnohodnotně, to znamená především jinými způsoby než koukáním do obrazovky na cokoli,“ dodává psycholožka Dostálová.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku