Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odtajněný archiv StB: 518 minut, které rozhodly – zrada přišla z nebe

Autor: Michal Kolář - 
19. srpna 2016
21:32

„Asi nějaké cvičení,“ mávli rukou mnozí Pražané, když před půlnocí 20. srpna 1968 duněla koridorem nad Vinohrady nezvyklá letadla. Někteří už ale měli tušení: Zradili nás! Ruský bratr nás přišel ztrestat za ten náš »socialismus s lidskou tváří«. A byla to rána přímo do srdce, jímž v tu chvíli pražské ruzyňské letiště nepochybně bylo.

Jako by se už nemohli dočkat. Ačkoliv byl přísně tajný čas zahájení invaze do Československa určen na 23. hodinu, na Ruzyni začalo drama už o dvě hodiny dřív. A tak ve chvíli, kdy první tankové a motostřelecké divize překročily hranice, měli už ruští výsadkáři letiště zcela pod kontrolou.

Vojenskými experty je okupace Československa armádami Varšavské smlouvy hodnocena jako ukázková operace bleskového obsazení protivníkova území, o níž se dodnes učí na amerických i ruských vojenských akademiích. Do naší republiky ale tu noc dorazil vzdušným mostem »mráz z Kremlu«.

A všechno spálil na dvacet let. Jen v prvních 24 hodinách po přistání prvního nenápadného letounu bylo smrtelně zraněno 56 Čechů, kteří se nechtěli smířit s tím, že jim tato perfektní vojenská operace bere ten vydřený malý kousíček svobody.

20. 8. 1968

20:52 Na dráhu letiště v Ruzyni dosedl civilní speciá1 An-12 z Moskvy. Zůstává na stojánce Aeroflotu a nikdo z něj nevystupuje. Ve skutečnosti jde o létající velitelské stanoviště, z něhož byl později řízen průběh přistávání transportních letounů s výsadkem.

21:05 Přilétá speciál II-14 ze Lvova. Vystupuje z něj asi 25 civilistů, kteří po setkání s náčelníkem oddělení pasové kontroly Ruzyně a velitelem letky ministerstva vnitra odjeli do města.

22:00 V tuto dobu se na letišti soustředilo 25 estébáků z oddělení pasové kontroly. Úkol pro ně zněl jasně: „Na pokyn zajistit zastavení provozu civilních letadel, rozsvítit všechna světla na přistávací ploše.“ Další čtyři příslušníci dostávají za úkol zajistit na věži, že žádné civilní letadlo nevzlétne ani nepřistane. „Dodržet i za cenu použití zbraně,“ zněl pokyn.

23:00 Osádka letounu An-12 žádá o povolení ke spuštění motorů letadla, údajně kvůli provedení motorových zkoušek. Ve skutečnosti motory slouží jako energetický zdroj pro činnost elektronických naváděcích systémů.

23:00 Ze vzduchu i ze země začíná masivní elektronické rušení signálů všech československých radarových stanovišť. Jeho ozvuky zaznamenávají i obrazovky radarů západních zpravodajských služeb.

23:01 Na Hlavní správu StB dorazí z oddělení pohraniční kontroly v Cínovci hlášení o narušení čs. hranice cizími vojsky. Podobné zprávy přicházejí vzápětí z dalších přechodů. Krátce nato jsou všechna spojení přerušena.

23:30 Příslušníky StB, které svolali do suterénní místnosti letiště, instruuje náčelník 4. oddělení VI. odboru ministerstva vnitra pplk. Jiří Doležal a pomáhá si lží: „Z rozkazu prezidenta republiky, za souhlasu ÚV KSČ a vlády obsazují sovětská vojska a vojska ostatních socialistických států ČSSR, zajistěte hladký průběh přistání letadel a jejich posádek, v případě jakéhokoliv odporu z řad civilního personálu letiště použijte zbraně.“

23:35 Estébáci vyslaní na pracoviště řízení letového provozu se tu nejprve v klidu vyptávají na funkčnost přistávacích zařízení. Pak ale náhle vytahují pistole, utrhnou telefony a zatýkají letové dispečery. Ti pak zůstanou uvězněni ve sklepě až do poledne následujícího dne.

21. 8. 1968

00:00 Letiště v Ruzyni nepřijímá ani neodbavuje žádná letadla.

00:01 Náměstek ministra vnitra Viliam Šalgovič vydává pokyn zajistit osvětlení letiště.

01:30 Na letišti v Ruzyni přistávají dva sovětské vojenské letouny, z nichž je vysazeno několik desítek ozbrojených vojáků a jejich velitelů. Obsazují hlavní letištní budovy, vyhánějí z nich letištní personál i cestující čekající marně na svá letadla. Československý rozhlas vysílá upozornění, aby lidé počkali na důležitou zprávu.

01:50 Během čtení Provolání předsednictva KSČ je na příkaz ředitele Ústřední správy spojů Karla Hoffmana přerušeno rozhlasové vysílání. Postupně umlkají všechny rozhlasové vysílače.

02:00 Je zahájena letecká výsadková operace. V minutových intervalech přistane 220 letadel Antonov, do rána je pak přepravena celá elitní sovětská 7. gardová výsadková divize. Na palubě jsou i lehké tanky a obrněné transportéry. Na operaci se podílí i 200 letounů Mig-19, Mig-21 a dalších 150 letadel a vrtulníků. Vzdušný prostor Sověti zcela ovládají, sto stíhaček krouží neustále ve vzduchu, aby mohly bleskově zaútočit na jakýkoliv pozemní či vzdušný cíl.

02:15 Výsadkáři postupně zaplavují letiště a přebírají kontrolu. Mluví pouze rusky. Nevěří ani příslušníkům StB, které odzbrojí, naženou je do suterénu a střeží je poté s nabitými zbraněmi. Akci asistuje sovětský vojenský atašé genplk. N. M. Trusov.

02:30 K určeným cílům ve městě navádějí sovětské výsadkáře pracovníci sovětského velvyslanectví.

03:00 V budově předsednictva vlády je sovětskými výsadkáři internován předseda vlády O. Černík.

03:01 Na všech civilních i vojenských letištích v republice dosedají těžké dopravní letouny Antonov s výsadkáři.

04:30 Začalo obsazování budovy ÚV KSČ, vedoucí funkcionáři KSČ v čele s Alexanderem Dubčekem jsou zatčeni.

05:00 Na letiště v Ruzyni přilétá člen politbyra ÚV KSSS Kirill Mazurov, pověřený politickým řízením intervence. Vystupuje tu pod krycím jménem gen. Trofimov.

07:30 Sovětské tanky obsazují okolí budovy rozhlasu na pražských Vinohradech, zaznamenány jsou první střety s obyvateli metropole, které si nakonec vyžádají 17 obětí a 52 raněných. Tři lidé byli zastřeleni, 12 lidí zabila exploze muničního vozidla a dva lidé se zabili při skoku z okna hořícího domu naproti rozhlasu.

Zatímco většina lidí byla ochotna postavit se okupantům a mnozí na to doplatili životem, současný místopředseda KSČM Josef Skála (64) je nadšeně vítal. Alespoň tak si to napsal do životopisu, který je přístupný v archivech StB. „Sovětská vojska jsem uvítal 21. srpna na úsvitu na ruzyňském letišti,“ stojí tam. I v následujících dnech byl prý v „trvalém přátelském styku“ a rozšiřoval jejich propagační materiály.

„Snažil jsem se pomáhat sovětským vojákům i ve zdánlivě bezvýznamných věcech jejich každodenního života u nás,“ napsal před 40 lety do svého životopisu. Dnes se k němu ale nezná.

valduk ( 21. srpna 2016 17:14 )

To je oficiál verze pro blbečky, tak tomu rozhodně nebylo. Nezapomínejme, že sioxindl nasadil o čtyři roky dříve do okupované části Německa - tzv. Trizonie, americké rakety středního doletu s jadernou hlavicí! Tím se jim podařilo zvýšit hrozbu vypuknutí jaderného konfliktu mimo území USA poté co jim tato hrozila během Karibské krize. Jedno se jim ale nepodařilo! Pomocí svých agentů v komunistickým hnutí zabránit statečným mužům z GRU a velení Sovětské armády postavit jadernou obrannou hráz v Československu! Už v květnu přijel do Prahy sionistickej koordinátor který si v redakci Literárních listů převzal materiály nahromaděné sionistickými agenty na klíčových postech našeho státu. Ve stejný době jiný agent sionismu jistý bandita Kohn čili Cohn-Bendit organizoval nepokoje v Paříž s cílem svrhnout prezidenta de Gaulla, který odsoudil izraelskou agresi 1967! Na operaci PragerSpring vydaly sionistické centrály pakatel - 400 milionů dolarů. Ovšem v tehdejším kurzu vůči dnešnímu to bylo téměř jako polovina nákladů na kyjevský Majdan. Za tyto prachy byl financován K231, KAN a jiné teroristické organizace sionistů. Tyto organizace mohly legálně působit jen dík tomu že místo ministra vnitra zaujal trockista Josef Pavel, rezident Mossadu. A zatímco ministr zahraničí Hájek připravoval obnovení přerušených diplomatických styku s Izraelem, tak jiný Žid - Śik byl jmenován jako expert na obnovu kapitalistického bordelu v Československu. A Žid Kriegl byl kooptován dokonce do ÚV! Tyto lumpárny sionistů u nás kryl Čech Smrkovský. Ale neprošli ani ti ani oni! Vlastenci z českých i slovenských zemí navázali kontakt s vlastenci v sovětské armádě a rozvědce GRU! Jen díky nim byl kryptosionista Brežněv donucen přijmout sic pozdě, nicméně přeci rázná opatření k likvidaci sionistického řádění v Praze! NEPROŠLI! A jestli projdou tentokrát záleží opět jen na nás, vlastencích a antisionistech - Více o puči sionistů v roce 68 u nás zde na čase 01:130 - https://www.youtube.com/watch?v=DSVQHZ3VO

dzery ( 20. srpna 2016 10:52 )

Třeba se toho dočkáme a lidi konečně prozřou.

tgbg ( 20. srpna 2016 08:51 )

Největší zrada jakou Československo zažilo, byla zrada hrstky komunistických kolaborantů, kteří k nám pozvali ruské okupanty, vrahy a hrdlořezy. V r. 1968 začala doba převracení kabátů, šmírování, udávání, ožebračování a doba naprosté bídy. Ruští okupanti měli od komunistických zrádců dovoleno drancovat, plenit a rozkrádat nerostné bohatství Československa. Komunističtí vyvrhelové nechali vydrancovat a odvézt miliony tun uranu do Ruska , které za to na naše území namířili atomové zbraně, jako vyjádření vděku. Československo bylo pro SSSR jenom dojná kráva a bojiště pro případnou nukleární válku. Až českoslovenští komunisti spolu s ruskými okupanty vydrancovali republiku, spustili tzv. sametovou revoluci, která jim opět zajistila místa ve vládách a pohádkový majetek, který si komunisti převedli na svá konta.

raskal ( 20. srpna 2016 06:15 )

Ano, zrada opravdu přišla z domova, když je sem pár komunistickejch blbců pozvalo a potom vítalo. Ale, když si tady pročítám ty diskuse, tak bych řekl, že je tady hodně názorů od nich.

asijo ( 20. srpna 2016 04:57 )

Byla aspoň svoboda demokracie,člověk se nemusel bát po setmění někam jít,neměl strach o práci,obydlení,po roce 1989 jsme o všechno přišli.

Zobrazit celou diskusi