Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Manželé darovali kraji »poklad« za 750 milionů! Obsahuje díla českých mistrů i africké masky

Autor: Jana Ulrichová - 
21. srpna 2016
08:20

Umělecká díla Josefa Čapka, Emila Filly, Františka Kupky, Václava Špály i Jana Zrzavého. To je »poklad«, který se manželé Petr Zeman a Eva Kunstová rozhodli věnovat Ústeckému kraji. Sbírku shromažďovali 40 let.

Celkem 834 uměleckých předmětů z 20. i 21. století bylo až donedávna v soukromých rukách. Bohatí manželé, kteří v současné době žijí na Tenerife, se ale rozhodli k velkorysému gestu.

Obrazy a sochy českých i světových umělců darovali kraji. Kromě uměleckých předmětů jsou součástí i dva domy v centru Žatce nebo africké masky, starožitný nábytek, sklo, porcelán a koberce. O jaká konkrétní díla jde, zatím kraj nezveřejnil.

Krajští radní rozhodli, že sbírku bude spravovat Galerie výtvarného umění v Mostě. K vidění bude v Žatci. „Jedna z možností je, že díla budou vystavena v domech, které jsou součástí daru. Jednáme i o možnosti zřídit pro ně zvláštní galerii v některém z bývalých chmelařských objektů,“ řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Kraj vlastní také obrazy slavného českého kubisty Emila Filly. Ten je daroval pod podmínkou, že budou vystaveny na zámku v Peruci na Lounsku, kde po návratu z koncentračního tábora žil a tvořil. Kraj proto v zámku zřídil Fillovu pamětní síň, která se ale opakovaně stala terčem zlodějů. Nyní je kvůli rekonstrukci vyklizena, obrazy jsou v depozitáři.

djaba ( 22. srpna 2016 00:03 )

Inu najdou se naivní lidé .Ale je zde otázka - kdepak ti manželé z Tenerife ,získali všechny ty skvosty .Asi makali na lisu na bombičky na sifon .Nebo makali dvakrát tak rychle .

Zobrazit celou diskusi