Problémy začaly už při vzniku filmu. Scénář i o svých děsivých zážitcích z protektorátu začal Zdeněk psát před 13 lety a dlouhou dobu se mu nedařilo dokončit jej tak, aby odpovídal Janovým představám.

„Děj se nedařilo dostatečně dramatizovat. Vystupují zde rodinní příslušníci. On si nechtěl vymýšlet,“ uvedl režisér. Proto se musela vymyslet hlavní postava jménem Vlk, který je strýc hlavního dětského hrdiny.

A právě tato postava, kterou svěřili Kaiserovi, způsobuje pěkně horké chvilky nejen před kamerou, ale i mimo ni. „Strýc škrtil babičku a nyní je to konečně filmové drama!“ hlásil nadšeně Jan. Z Oldovy velké vášně pro alkohol už ale takovou radost nemá. „Režisér má co dělat, aby krotil Oldu Kaisera s pitím. Zatím se mu to daří a Olda se drží, i když si sem tam panáka drcne,“ prozradil dobře informovaný zdroj ze štábu.

VŠE O OLDŘICHU KAISEROVI NA BLESK.CZ>>>ZDE!

Naopak kdo udělal režisérovi obrovskou radost, je představitel dědečka Jan Tříska (79). Ten na natáčení přiletěl až z Kalifornie. Svůj první natáčecí den zahájil ranním běháním a s tahákem textu své první scény. Nechtěl nic podcenit. Film by měl mít premiéru za rok, přesně 17. srpna 2017.

Uzavření tetralogie

Film Po strništi bos je vlastně uzavřením tetralogie o životě Edy Součka (tak se postava jmenovala v Obecné škole), který byl zaznamenán v už dřív natočených filmech Obecná škola (1991), Kolja (1996) a Vratné lahve (2006). Čtvrtý je však dějově volně předskakuje.

„Film se odehrává za druhé světové války, kdy rodina Edy Součka musela odjet z města a žít na venkově, kde se jako sedmiletý musí vypořádat s partou místních kluků a také odhalí jedno dramatické tajemství,“ nastínil děj filmu režisér.

Film prý natáčí tak, aby se líbil dětem i dospělým. „Je v něm namíchaný humor s dramatem tak, jak to máme s tátou rádi. Divák nikdy neví, jestli se bude smát, nebo plakat,“ uvedl režisér pro ČTK. Ve filmu si zahrají i Ondřej Vetchý, Tereza Voříšková a samozřejmě také Zdeněk Svěrák.

Při psaní stejnojmenné knihy a později i scénáře se Zdeněk vypsal z traumat z dětství. Mezi ta patřilo kromě jiného, že nechtěně prozradil na otce, že poslouchá zakázané rádio Londýn, a pak měl strach, že otce oběsí.

Reflektuje ale i skutečnost, jak drsný k němu otec byl. „Ptal jsem se třeba tatínka, jak má Ondra Vetchý synka Edu bít. A on říkal: Normálně, po hlavě! Tak jsem se ptal, jestli ho jeho táta takhle mlátil. A on opáčil, že ho řezal jako psa! Asi proto mě můj táta nikdy neuhodil. Věděl, jaké to je,“ uvedl Jan.

Tvůrcům pak dalo také velkou námahu najít vhodnou lokalitu pro natáčení. „Dnešní Čechy nevypadají jako v roce 1944. Slavonice, díky tomu, že byly léta zapomenuté v hraničním prostoru a dnes jsou chráněné fondem UNESCO, naše představy splňují,“ uvedl Svěrák v ČTK.

Interiéry bude filmový štáb natáčet na Žatecku, kde jsou velké statky původních zemědělců, kteří zde pěstovali chmel. „Jsou zachovalé i s nábytkem, takže se tam nastěhujeme jako do muzea,“ doplnil Jan Svěrák.

VŠE O ZDEŇKU SVĚRÁKOVI NA BLESK.CZ>>>ZDE!

Fotogalerie
51 fotografií