Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Matúš zemřel v Kongu při boji proti pytlákům: Zahynula i fena speciálně vycvičená v Česku

Autor: dce - 
22. srpna 2016
20:12

Koncem června zemřel na záchranné misi v Kongu dobrovolník české neziskovky Matúš Jankovič. Chtěl zabránit tomu, aby pytláci vybíjeli ohrožené slony. Při nehodě ovšem nezahynul jediný. Zemřela i speciálně vycvičená fena Cama, která dokázala vyčenichat pašovanou slonovinu, ale i maso chráněných zvířat.

Tragická nehoda se odehrála 28. června v Kongu. Vůz dobrovolníků se srazil s jiným velkým autem. Čtyři lidé přežili, Matúš Jankovič zahynul a spolu s ním i fenka belgického ovčáka Cama.

Matúš pracoval jako dobrovolník organizace Save-Elephants, zakladateli organizace Arthurovi F. Sniegonovi pomáhal v boji proti pytlákům, kteří v Kongu vybíjejí slony. „Díky jejich úsilí se podařilo dostat za mříže několik desítek pytláků a překupníků slonoviny, kteří jsou příčinou toho, že ročně zmizí z africké přírody na 30 000 divokých slonů,“ uvedla mluvčí ZOO Liberec, která se Save-Elephants dlouhodobě spolupracuje.

„Matúš byl nejen náš kolega, ale také skvělý přítel. Myslíme na Matúšovu rodinu a všechny jeho blízké. Jsme mu vděčni za všechno, co pro záchranu slonů udělal,“ prohlásil Arthur Sniegon. 

Kromě lidského života ale vyhasl při nehodě i život psí. „Cama byla prvním vycvičeným českým psem, který byl nasazený v boji proti obchodu se slonovinou. Díky speciálnímu výcviku kynoložky Hany Böhme se Camě dařilo vyčenichat nejen pašovanou slonovinu, ale i maso a kůže divokých zvířat (primátů, kančilů, antilop nebo luskounů),“ vysvětlila mluvčí.

Fena často nacházela i zbraně a střelivo pytláků. „V Evropě si práci bezpečnostních složek bez speciálních vyhledávacích psů nedovedeme představit. Hrají zásadní roli při odhalování drogové či jiné pašerácké kriminality. Ve většině zemí Afriky nejsou ale psi dosud využívaní, a to i přesto, že právě pašování zbraní a chráněných živočichů nebo jejich částí představuje na mnoha místech kontinentu hlavní trestnou činnost. To byl hlavní důvod toho, proč jsme se v ZOO Liberec rozhodli ve výcviku psů spolupracovat a plně ho podpořit,“ dodal ke spolupráci se Save-Elephants ředitel zoo, David Nejedlo.

bezodkladne ( 23. srpna 2016 10:10 )

Škoda pejska,ten si tu cestu nevybral

smeagol ( 23. srpna 2016 08:52 )

 R.I.P. Moc tech statecnych, kteri se odhodlaji bojovat za dobrou vec, neni. Jeden dobry clovek predcasne odesel a smejdi vesele prosperuji dal, to je ta vyssi spravedlnost?

marlen52 ( 22. srpna 2016 23:48 )

 škoda jeho i pejska

andorea ( 22. srpna 2016 20:56 )

Obou je mi líto. Měj se za Duhovým mostem krásně, fenečko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání