Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Židé zakázali dívkám vzdělání: „Je to nebezpečné,“ varují rabíni

Autor: mb - 
23. srpna 2016
21:42

Vrchní rabíni ortodoxního chasidského hnutí Satmar vydali dekret, ve kterém varují před „nebezpečím sekulárního vzdělání pro dívky“. Ženy, které by se přeci jen odvážily porušit nařízení, ve školách židovské sekty nedostanou práci. Konzervativní židovská organizace má sice sídlo v New Yorku, ale toto nařízení je závazné pro zhruba všech 130 tisíc následovníků po celém světě.

„V poslední době se objevil trend, kdy dívky i vdané ženy vyhledávají vzdělání (v sekulárních institutech). Některé navštěvují přednášky, jiné tak činí po internetu. Upozorňujeme jejich rodiče – odporuje to Tóře,“ stojí v prohlášení rabínů. (Tóra je hebrejské označení pro prvních pět knih Mojžíšových ze Starého zákona, pozn. red.).

„Budeme velmi přísní. Žádná dívka studující na naší škole nesmí studovat jinde. Je to nebezpečné. Ty, které neuposlechnou, budou vyloučeny ze školy. Stejně tak nenabídneme pracovní pozici dívkám, které chodily na univerzitu nebo mají titul. Musíme ochránit naše školy a nemůžeme povolit žádný sekulární vliv v našem prostředí,“ varují pak rabíni.

Ačkoliv se může zdát hrozba rabínů poněkud bezzubá, opak je pravdou. Život ortodoxních židů je do značné míry závislý na životě komunity. Všechny vztahy – ať už osobní, či profesionální se odehrávají uvnitř hnutí. Vyloučení ze společenství se rovná de facto sociální sebevraždě.

Satmar je chasidské hnutí, které prosazuje konzervativní směr judaismu. Členové hnutí používají jako dorozumívací jazyk jidiš (dialekt kombinující prvky němčiny, hebrejštiny i slovanských výrazů), prosazují striktní odmítání moderního sekulárního světa a jsou zapřisáhlými odpůrci Státu Izrael.

Příslušníci Satmar se oblékají dle módy východoevropských židů v 19. století. Ženy nesmějí nosit kalhoty, ale pouze dlouhé sukně. Stejně tak by měly nosit oblečení zakrývající paže a pokrývku hlavy.

Nejvíce členů má hnutí v New Yorku, ale své příznivce má i v Evropě. Jen v samotném Londýně se jejich počet odhaduje na 30 tisíc. Ostatně byla to právě londýnská židovská komunita, která před časem vzbudila ve společnosti pozdvižení nařízením, že by ženy neměly řídit. Počet stoupenců se celosvětově odhaduje na 130 tisíc lidí a díky vysoké porodnosti v komunitě počet členů relativně rychle stoupá.

Judaismus, stejně jako např. islám či křesťanství, vnímá ženu poněkud jinou optikou než moderní západní společnost. Ve všech těchto náboženstvích je žena na prvním místě matkou, což je vnímáno jako výsostné poslání každé ženy.

V křesťanství je situace ovšem poněkud nepřehlednější, mnohé křesťanské církve v Evropě i Americe začaly svou věrouku přizpůsobovat moderním požadavkům. Tradiční chápání rodiny a potažmo ženy ve společnosti však zůstává stěžejní jak pro judaismus, tak i pro islám.

barracuda.sro ( 23. srpna 2016 23:07 )

Jak je vidět,veškeré náboženství je KATASTROFA.Je to v PEJČI!!!!

Zobrazit celou diskusi