Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Příušnice útočí: Onemocnět můžete, i když jste očkovaní

Autor: ula, bud - 
23. srpna 2016
21:01

Nemoc, která postihuje hlavně děti a mladé lidi, se vrací. Díky očkování se předpokládalo, že příušnice jsou pryč, opak je pravdou. Česko pravidelně postihují epidemie, jen letos už lékaři zaznamenali 1300 nemocných. Nejvíce se nemoc šíří mezi maturanty. Ukazuje se, že dosavadní očkování není dostatečné. Jak poznáte příušnice a jak to bude s očkováním?

Ministerstvo zdravotnictví připravilo vyhlášku, která prodlouží rozestup mezi dvěma očkovacími dávkami. Druhá dávka by se měla podávat později, aby imunita zbytečně nevyprchala. Informaci přinesly Hospodářské noviny (HN).

„Druhá dávka by se posunula mezi šestý a sedmý rok věku,“ řekla pro HN hlavní hygienička Eva Gottwaldová. To by mělo zvýšit účinnost tak, aby imunita proti příušnicím zbytečně rychle neoslabila.

Proč se objevuje tato nemoc u mladých lidí, kteří byli v dětství očkováni? „Ukazuje se, že očkování trojvakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, tedy s první dávkou v 15 měsících a druhou za 6 až 10 měsíců, nechrání spolehlivě po 15. roce života,“ vysvětluje docent Rastislav Maďar z očkovacích center Avenier.

Řada lidí už prodělala nemoc v dětství. Může se nemoc vrátit? „Po prodělání onemocnění by měla přetrvávat imunita, ale i tento typ protilátek způsobený onemocněním může výjimečně vymizet,“ řekl Blesk.cz lékař Michal Malina z Nemocnice Hořovice a dodal: „Očkování v ČR bylo zavedeno plošně v roce 1987. Do mladého dospělého věku a dospělosti postupně mizí ochranné protilátky. I proto se zvažuje zavedení dalšího stupně očkování v rizikové populaci.“

Očkování chrání, ale...

Jedinou účinnou ochranou je očkování. Jak se ale ukazuje, ani očkování
nezaručí úplnou imunitu. I po něm může dojít k následnému nakažení. Nemoc pak ale mívá lehčí průběh.

Co jsou příušnice?

Příušnice patří mezi dětské nemoci a každé dítě je v 15 měsících očkováno.
Jde o akutní virové onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí a přímým kontaktem se slinami infikované osoby. Nemocný má vysoké horečky a bolestivě oteklé příušní žlázy. Nejčastěji se vyskytují na jaře a na podzim. Onemocnění trvá 5 až 14 dní, inkubační doba je 16 až 18 dní. Nejpostiženější věkové skupiny jsou mladí mezi 15–19 lety a děti mezi 5–9 lety.

Příušnice se přenáší tím nejjednodušším způsobem – vzdušnou cestou, tzv. kapénkovou nákazou, méně často přes předměty potřísněné sekrety horních dýchacích cest. „Šíření viru ulehčuje, že nakažená osoba je infekční již 3 dny před prvními příznaky, kdy ještě o své nemoci netuší,“ tvrdí docent Maďar.

Jak se nemoc projevuje

Charakteristickým příznakem je zduření jedné nebo obou příušních slinných
žláz a teplota až ke 40 °C. Projevuje se otokem před uchem a podél dolní čelisti. Polovina nakažených překoná nemoc bez výrazných příznaků.

Jak probíhá léčba?

Léčba nekomplikovaných případů trvá asi 10 dní a spočívá v klidu na lůžku, podávání léků proti bolesti a proti teplotě. Pomáhá také přikládání vlažných obkladů. Zduřelé žlázy způsobují bolest při polykání. Proto je vhodné přijímat
kašovitou stravu.


„Mezi nejdramatičtější komplikace patří virová meningitis a encefalitis, které mohou být fatální nebo způsobit závažné neurologické trvalé změny, včetně například hluchoty či postižení očního nervu. Dále mohou způsobovat zánět slinivky břišní a výjimečně u adolescentů zánět varlat,“ upozornil Malina.

Jak se nenakazit?

  • Dodržujte správnou životosprávu.
  • Vyhněte se kontaktu s nemocnými lidmi.
  • Nechoďte na místa s velkou koncentrací lidí.
  • Myjte si často ruce mýdlem a pod tekoucí vodou.
  • Používejte dezinfekční gely na ruce.
  • Nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči.
  • Nepůjčujte si mobilní telefony, sklenice, příbory, u dětí hračky.
  • Vyhněte se podávání rukou, líbání, objímání.
  • Posilujte imunitní systém vitaminy, probiotiky a enzymy.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi