Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Znásilnil ženu, ale neodsoudili ho, protože byl opilý: Teď dostal 7,5 ve vězení

Znásilnil ženu, ale neodsoudili ho, protože byl opilý: Teď dostal 7,5 ve vězení
Znásilnil ženu, ale neodsoudili ho, protože byl opilý: Teď dostal 7,5 ve vězení  (Autor: Foto Policie ČR)
Autor: ČTK - 
23. srpna 2016
16:02

Roman Gurgulovych, který podle obžaloby znásilnil v prosinci 2014 ženu v pražské Krči, půjde na 7,5 roku do vězení. Muž byl dříve odsouzen také za dva pokusy o znásilnění, původní pětiletý trest soud zahrnul do dnes uloženého. Gurgulovych má být i vyhoštěn z republiky a musí podstoupit sexuologickou léčbu. Proti rozsudku se neodvolal ani obžalovaný, ani státní zástupkyně, verdikt je proto pravomocný.

Událost se stala týden před Štědrým dnem v roce 2014. Gurgulovych podle obžaloby napadl v Krči mladou ženu. Nejdříve po ní chtěl 2000 korun, a když řekla, že u sebe hotovost nemá, odtáhl ji do nedalekého křoví. Tam ji pak přes hodinu brutálně znásilňoval. „Opakovaně poškozenou bil, vyhrožoval jí zabitím,“ uvedla státní zástupkyně v obžalobě.

Pražský městský soud původně čin kvalifikoval pouze jako opilství. Rozhodoval na základě znaleckého posudku, podle kterého byly ovládací schopnosti obžalovaného zcela vymizelé a Gurgulovych byl v době spáchání činu nepříčetný.

Podle odvolacího soudu měl však posudek zásadní nedostatky, městský soud proto musel práci zadat reviznímu znalci. Ten dnes uvedl, že „ovládací schopnosti byly sníženy podstatnou měrou, vymizelé ale rozhodně nebyly“.

„Jediným sporným momentem byla otázka příčetnosti obžalovaného,“ odůvodnil rozsudek předseda senátu Tomáš Kubovec. Trest označil za mírný.

Proti Gurgulovychovi nashromáždil soud dostatek důkazů. Poškozená ho přesně popsala a vzpomněla si navíc na pihu na stehně, kterou Gurgulovych má.

Gurgulovych vinu nepopírá, tvrdí ale, že byl pod vlivem alkoholu a nic si nepamatuje. „Přijmu trest, vím, že mě to nemine, ale chtěl bych požádat o mírnější,“ řekl dnes soudu. Poukázal na to, že na něj doma čeká rodina a přítelkyně.

Obžalovaný si již odpykával trest za dva podobné útoky. V noci z 21. na 22. prosince 2014 napadl ženu v ulici Štúrova, žena však volala o pomoc. Když se na místě objevil kolemjdoucí, Gurgulovych utekl. Poslední útok se odehrál ten samý den u panelového domu v Otradovické ulici. Druhá napadená ale také křičela, což obyvatele domu přivolalo. I poté pachatel utekl.

beda88 ( 28. listopadu 2016 17:21 )

nuuu, vzhledem k tomu, že trestní zákoník pamatuje na znásilnění taxou 8 let a tady jednou dokonal a 2x se pokusil, tak 7,5 roku je opravdu "hodně." škoda, že se tady nesčítají tresty jako v USA "kolébce demokracie". tam není problém vyfasovat 289 let a bez možnosti předčasného propuštění. možná, kdyby si vybral nějakou soudkyni, dostal by řádný flastr. že by slámovou )))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání