Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nerušte nám stravenky!“ Bouří se odboráři i zaměstnavatelé

Autor: ČTK, ula - 
23. srpna 2016
18:12

Zaměstnavatelé i odboráři považují stravenky za důležitý benefit pro pracovníky firem a jsou proti jejich plošnému zrušení. Polovina restaurací, které stravenky přijímají, by přitom podle průzkumu mezi členy Asociace hotelů a restaurací (AHR) byla pro jejich zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu.

„Stravenky jsou pro většinu průmyslových a dopravních firem součástí jejich zaměstnanecké politiky. Většina firem by od stravenek nerada upouštěla. Zejména v době nedostatku pracovníků jsou benefity stále výrazněji využívány pro udržení a získání nových zaměstnanců,“ řekl dnes ČTK mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Českomoravská konfederace odborových svazů považuje stravenky za nejvýznamnější zaměstnanecký benefit. Umožňuje zaměstnavatelům, kteří nemohou provozovat vlastní stravovací zařízení, a takových je většina, přispět zaměstnancům na zajištění teplé stravy během výkonu práce.

Současný problém, který vznikl kolem stravenek ohledně marží pro stravenkové firmy, vidí jako zbytečný. Marže jednotlivých stravenkových firem jsou dosti odlišné, takže je podle ní na zaměstnavatelích i restauracích, které bude případně preferovat. Proto konfederace nevidí nyní účelné tento systém nahrazovat jiným.

Asociace: Stravenky ztrácejí význam

Svaz průmyslu dlouhodobě sleduje vývoj struktury benefitů ve svých členských firmách. Přestože zájem o stravenky se v posledních letech mírně snížil, stále je to jeden z nejvyužívanějších zaměstnaneckých benefitů. Počet průmyslových a dopravních firem, které nabízejí zaměstnancům stravenky, se pohybuje kolem 72 procent. Před čtyřmi až pěti lety stravenky poskytovalo až 84 procent firem.

Podle průzkumu AHR se 71 procent restaurací neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by stravenky byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců. „Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány,“ uvedl prezident AHR Václav Stárek.

Restaurace: Zpřísněte využití stravenek

Zhruba 60 procent restaurací by pak bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která sdružuje vydavatele jídelních kuponů. Podle ní výsledky ankety mezi restauratéry neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování.

dandova ( 24. srpna 2016 12:51 )

lesnismes ( 24. srpna 2016 06:45 )

Problem jsou ale spise ty mizerne ceske platy,zasmudlane stravenky je jenom slaba naplast na tu ceskou bidu.

ellenic ( 24. srpna 2016 00:03 )

Jsou firmy a instituce, kde není v okolí žádná restaurace, která by poskytovala slušné polední menu . Když nakoupím za stravenky maso a jídlo si připravím sama, tak co je komu do toho. Takže ať si ty chytráci nechají ty kecy, že se stravenky zneužívají, jednou je to benefit, tak ať jdou s tím zneužíváním do háje .

tgbg ( 23. srpna 2016 21:04 )

KOMUNISTICKÁ ku***rva vrah stamilionů lidí Hlavní RUSKÁ média manipulují se čtenáři, nebo prostě lžou o téměř všech důležitých otázkách mezinárodního významu- Komunisté , rusáci a nacisté, jedno jsou jak fašistická diktatura RUSKA likviduje ekonomiky desítek zemí světa ,je třeba izolovat tento teroristický režim 300 let terorismu RUSKA :Přehledný seznam všech RUSKÝCH válečných zločinů,teroru a válek Za účelem utvrzení a udržení jejich„práva“na vykořisťování jiných národů,RUSKO se pravidelně uchylovaly k extrémnímu násilí,a zejména vojenskému. zakladatel islámského terorismu fašistický režim RUSKA a jeho teroristická FSB „Třesu se někdy o svou vlast,když pomyslím na to,že Bůh je spravedlivý.“-PUTLER „Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země.“ RUSKO patří před Norimberský proces za okupace Československa, Maďarska, Gruzie, Ukrajiny....., vyvolání občanských válek v na Ukrajině, v Sýrii, Libyi, teroristické puče v desítkách zemí jako arabské jaro alkajdy, barevné revoluce FSB, nacistický majdan na ukrajině , ................režim RUSKA je zločinecký, neustále porušující lidská práva, mezinárodní právo, územní celistvost jiných zemí ,ženevské konvence, a prokazatelně vytváří teroristické organizace , čili tento režim je teroristický , a patří před soud!!!!

tgbg ( 23. srpna 2016 20:41 )

Merkelko ty nepokoje vyvolávají zločinci RUSKA podél hranic EU co staví všude ty atomové základny v ruských státech a taky ti RUŠTÍ žoldáci co jsou na Ukrajině co rozeštvávají s ruskými fašisty ty nepokoje proti UKRAJINĚ A EU!! S Putinem se kamarádit nedá. Co ten ruský Mongol zblbl, tak Rusko ohrožuje mír a chystá válku a posílá do Evropy islamisty teroristy a ničí Europu. Můžeme poděkovat RUSKÝM zločincům s jejich propagandou, co po EUROPĚ ŠÍŘÍ NENÁVIST K EU A USA A SAMOTNÍ RUŠTÍ ZLOČINCI CHTĚJÍ VÁLKU VÉST PROTI EU A USA A NÁS ZATÁHNOUT ABY MOHLI NEROSTNÉ BOHATSTVÍ ULOUPIT. VŽDYT ONI NIC NEUMÍ JEN VÁLKY A DRANCOVAT A NIČIT NÁRODY A PUTLER BY MĚL BÝT SOUZEN V HÁGU ZA ZLOČINY CO PÁCHÁ NA EVROPĚ A UKRAJINĚ !!!!!

Zobrazit celou diskusi