„Povodně byly, jsou a budou. Je vždycky jen otázka, kdy, kde a jak intenzivně se vlastně vyskytnou. Když se podíváme na všechny ty jmenované části světa, tak to tam ojedinělým jevem rozhodně není, i když k nám se to teď dostane díky internetu velmi brzy a škody jsou větší, protože pořád stoupá cena majetku,“ říká Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Povodně jsou však i strašákem pro Česko. V létě pršelo sice více než loni, úhrny srážek ale jsou stále pod průměrem. Přesto se objevily třeba lokální povodně. Lze je nějakým způsobem vůbec předvídat?

„Strašně těžko. Teď to zase vypadá, že intenzivnější srážky budou ukončovat ty tropické teploty z příštího úterý na středu. Tam zase není vyloučeno, když budou silnější bouřky, někde spadne 50 milimetrů, že se lokálně rozvodní zase nějaký menší potůček, že nastane 1. či 2. stupeň povodňové aktivity,“ pokračuje Honsová.

„Povodňové“ srážky v Česku více dopředu předpovědět nelze

Situace kolem povodní je tak i v Česku poměrně nevyzpytatelná. „My jsme taková ta střecha Evropy a sledujeme fronty z Atlantiku, takže můžeme vědět pět, šest dní dopředu, že nějaké silnější srážky budou, nicméně co udělají Krušné hory s tou frontou, jak moc stabilní v tu chvíli tady vzduch bude, jestli to nespadne náhodou ještě v Bavorsku, to říct hodně dopředu nelze. Vždycky víme o těch intenzivních srážkách, které přinesou povodeň, maximálně 48 hodin dopředu,“ popisuje meteoroložka úskalí.

Zatímco povodně řádí v USA, Indii a do teď se s nimi vyrovnávají v Makedonii, Češi mohou být v klidu. Déšť a ochlazení však s koncem prázdnin a začátkem nového školního roku přijde.

„Na srážky budeme velmi chudí do 30. srpna a od třicátého do 2. září budou srážky četnější, bude to ta studená fronta, která zase přinese déšť na větším území Česka. Září potom vypadá, že bude opět srážkově průměrné s tím, že více srážek by mělo padnout v jeho první polovině. Pak už zase očekáváme babí léto, které je spojeno spíše s tím suchým jasným počasím. Že by to vypadalo podprůměrně, to nevypadá, budeme spíše v průměru,“ uvádí Honsová.

Malé lokální povodně se objevit mohou, plošné nikoli. „Zářijové povodně jsou u nás raritou. Takže bych se přikláněla k tomu, že nic takového u nás na září nehrozí,“ dodává.

Makedonie se dočkala i pomoci z Česka

Zatímco Česko se o prázdninách potýkalo s lokálními bouřkami, lijáky a s nimi souvisejícími povodněmi např. na Zlínsku, nesrovnatelně větší spoušť způsobily průtrže v Makedonii. Zabily přes 20 lidí a ničily domy i auta.

Češi jen nepřihlíželi, vyslali do makedonské metropole Skopje humanitární konvoj. Hasiči při tom najeli tři tisíce kilometrů. „Hasičský záchranný sbor České republiky dopravil do Makedonie postižené povodněmi 8 elektrocentrál a 47 kalových čerpadel,“ uvedla Nicole Zaoralová, tisková mluvčí HZS ČR.

Humanitární pomoc Makedoncům poskytlo i Česko.
Autor: ČTK

Katastrofické záplavy v USA

Vzpomínku na ničivé hurikány Katrina a Rita přinesly ve Spojených státech ničivé povodně, které zasáhly stát Lousiana. Do normálu se tam věci vrací jen pomalu.

„Lidé ještě přebývají u příbuzných, snaží se vyhodnotit, co se stalo. Budou se muset přestěhovat, aby našli práci a nakrmili své rodiny,“ varovala Janet Rhodusová z neziskovky, která se podílí na pomoci s odstraňováním následků záplav. Na návštěvu postižených oblastí se dnes vydal i prezident Barack Obama, podle kterého je prioritou obnovení bydlení, škol a obchodní sféry.

Americkou Louisianu zasáhly ničivé povodně.
Autor: Reuters

Indie hlásí nejméně 300 mrtvých

Ještě větším problémům však čelí Indové. Již nejméně 300 obětí si vyžádaly povodně, které postihly rozsáhlá území ve střední a východní části země.

Živelní pohromou je postiženo na 6 milionů lidí, stovky tisíc lidí musely být evakuovány, místní televizní záběry jsou plné venkovanů brodících se po pás vodou a tahajících do bezpečí dobytek, zatímco jejich domy se hroutí. Dodávky energie byly na mnoha místech přerušeny.

Ze svých břehů se vylily řeka Ganga a její přítoky – po několikadenních monzunových deštích. Monzunové období v Indii trvá od června do září. Indický premiér Naréndra Módí už v pondělí přislíbil vládní finanční pomoc pro postižené oblasti. „Modlím se za bezpečnost a blaho lidí v oblastech postižených povodněmi,“ hlesl.

Smrtící záplavy v Indii: Stovky mrtvých, miliony zasažených lidí
Autor: ČTK

Strach v Japonsku. Tajfun přinesl lijáky

Letem světem končíme v Japonsku, kde se přes hlavní město Tokio přehnal tajfun Mindulle. Z této oblasti hlásí na 30 zraněných, přes 500 zrušených letů a narušený provoz na železnici. Tajfun přitom provázel i prudký déšť, který zvedl hladiny řek, z nichž část je na kritických maximech. Úřady varují před povodněmi, sta tisíce domácností se obávají případné evakuace. Část lidí již své domovy v zátopových oblastech opustila.

Oblast Tokia a okolí zasáhl tajfun Mindulle.
Autor: EPA

Fotogalerie
37 fotografií