Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neunesl rozchod, tak na ni vystřelil, zbil ji a ubodal k smrti: Brutální vrah jde na 23 let do vězení

Vystřelil na ni, zbil ji a ubodal k smrti: Brutální vrah jde na 23 let do vězení.
Vystřelil na ni, zbil ji a ubodal k smrti: Brutální vrah jde na 23 let do vězení.  (Autor: Jiří Nováček)
Autor: ČTK - 
24. srpna 2016
11:15

Za brutální vraždu šestačtyřicetileté ženy ve Znojmě - Příměticích si Ondřej Šmedek definitivně odpyká výjimečný trest 23 let. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek brněnského soudu, proti kterému se osmatřicetiletý muž odvolal. Sedmkrát trestaný recidivista neunesl rozchod se svou partnerkou, na matku tří dětí vystřelil z plynové pistole, začal ji bít a nakonec jí zasadil pětadvacet ran kuchyňským nožem. Jeho oběť zemřela na místě.

Podle soudu je výjimečný trest v tomto případě na místě, jsou proto splněny všechny podmínky. „Jeho jednání má fatální následky v podobě ztráty lidského života. Poškozená měla navíc dvě nezletilé dcery ve věku sedm a devět let, v tomto věku je ztráta matky nenahraditelná. V tom je spatřován nejzávažnější následek jeho činu,“ uvedl předseda senátu Vladimír Rutar.

Vražda se stala loni v červenci v rodinném domě, ve kterém žena bydlela. Napadená se Šmedkem ukončila poměr, což muž odmítal přijmout. Tragédie se stala poté, co k ní znovu přišel. Žena jej opakovaně vyzývala, aby odešel. Během hádky měla v ruce nůž, pachatel však vytáhl plynovou pistoli a ze dvou metrů na svou bývalou partnerku vystřelil. Poté ji fyzicky napadl údery pěstí nebo kopy směřující především na hlavu a nakonec jí kuchyňským nožem zasadil 25 bodných a řezných ran, bodal také do hrudníku a krku.

Podle obhájce je uložený trest nepřiměřeně přísný. „Sice není osobou bezúhonnou, byl v minulosti trestán i za násilnou trestnou činnost, naposledy mu však byl v roce 2008 uložen trest 2,5 roku. Současný trest, který je desetkrát přísnější, se obžalovanému jeví jako nepřiměřeně přísný,“ uvedl jeho obhájce. Žádal, aby byl muž potrestán v sazbě 15 až 20 let. Šmedek tvrdil, že domovní svobodu neporušil, žena jej prý dovnitř sama pustila. Hájil se také tím, že na něj údajně první zaútočila žena, která mu prý zasadila hlubokou ránu do ramene.

Podle soudu však rozhodně nešlo z jeho strany o nutnou obranu. Soudci poukázali na to, že jej několikrát vyzývala, aby opustil její dům. Ze spisu také vyplynulo, že svou partnerku v minulosti minimálně dvakrát fyzicky napadl.

Šmedek má sedm záznamů v rejstříku, z toho pět za násilné trestné činy, včetně znásilnění a ublížení. Oběťmi byly zpravidla ženy. Při uložení trestu muži přitížila nejen bezcitnost provedení vraždy, ale také to, že podle znalců je jeho resocializace velmi nízká. Muž si výjimečný trest odpyká ve vězení nejen za vraždu, ale i za porušování domovní svobody.

dietr ( 24. srpna 2016 13:28 )

přijít o ženskou, kuchařku, pračku, uklízečku, sponzorku a ještě k tomu o luxusní bydleníčko, no nezabili byste ji?

lojzo ( 24. srpna 2016 11:46 )

Jsem přesvědčen že by česká republika když ne kvůli politice,ale hlavně proto,aby se zavedl opět trest smrti,neboť po roce 1989 se k nám dostaly všechny problémy z USA,drogy,násilí,vraždy,jízda zdrogovaných řidičů a jiné trestné činy,ovšem tresty pro takové bestie by měly vždy znít: Vinen-trest smrti!Kam nás dovedla zvrácená tvář US demokracie,kde právo mají podvodníci,násilníci,političtí zloději,vrazi a zfetovaní řidiči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání