„V našich ztrátách a nálezech se čas od času objeví opravdová kuriozita. Například jeden cestující si ve vlaku zapomněl zubní protézu,“ prozradil dozorčí osobní přepravy na hlavním nádraží Tomáš Bezouška.

Během rozhovoru zpřístupnili zaměstnanci redaktorovi Blesk.cz prostory, kde se ztracené předměty nacházejí. Aktuálně zde leží například také skateboard nebo dokonce berle. Pracovníci nádraží vnímají tuto věc s úsměvem tak, že České dráhy jsou vlastně léčitelé, jelikož cestující přijedou vlakem do Prahy a pak už zázračně berle nepotřebují.

Na hlavním nádraží mají v depozitáři také skateboard.
Autor: Daniel Vitouš

Mezi častěji ztrácené předměty patří oblečení, knihy nebo elektronika. Například jeden cestující nedávno zapomněl ve vagonu několik prázdných kartonových krabic. Zavolal, že je potřebuje a určitě si pro ně přijde. Dodnes však krabice leží v depozitáři bez povšimnutí.

Lidé zapomínají hlavně v neděli

Za červenec se v Praze na hlavním nádraží ztratilo celkem 200 předmětů, k 24. srpnu zatím zaměstnanci evidují 180 kusů ztracených věcí.

V létě rozhodně evidujeme více ztrát, v ostatních měsících se počet nalezených věcí na našem nádraží pohybuje kolem stovky,“ vysvětluje Tomáš Bezouška. „V průběhu týdne se určitě nejvíc předmětů ztrácí v neděli,“ dodává.

Při ztrátě předmětu ve vlaku obecně velice efektivně pomáhá kontaktní linka Českých drah, která centrálně všechny ztráty a nálezy řeší.

„Průvodčí nahlásí nalezenou věc na zákaznický servis. Tam může člověk zavolat, operátor během hovoru zjistí, jestli je nález hlášený. Volající nejprve samozřejmě musí ztracenou věc detailně popsat a poté si ji případně může vyzvednout,“ vysvětluje Bezouška.

Věc dostanete zpět i za pár hodin

Pokud cestující vlakem ztrátu nahlásí včas, například ihned poté, co vystoupil z vagonu a dopravní prostředek mezitím odjel pryč, jsou pracovníci Českých drah schopni velice flexibilně reagovat. Dokážou ztracený předmět poslat zpátky na stanici za cestujícím ve vlaku v opačném směru, takže věc se k majiteli dokáže vrátit i v řádu hodin.

Před existencí služby kontaktní linky bylo podle zaměstnanců hlavního nádraží v Praze dohledat konkrétní věc složitější. „Bylo to takové těžkopádné, nález byl uložen v dané stanici a cestující musel pátrat přímo v konkrétních místech,“ popisuje dřívější situaci Bezouška.

Ztráty a nálezy na hlavním nádraží v Praze
Autor: Daniel Vitouš

V současnosti se více než polovina ztracených předmětů, které skončí v Praze na hlavním nádraží, vrátí ke svým majitelům. Číslo se daří navyšovat právě díky existenci kontaktní linky.

„Tato evidence funguje od června 2012, zpočátku zaznamenali pracovníci linky 450 telefonátů měsíčně, loni to bylo v průměru 1500 telefonátů cestujících měsíčně, kteří ve vlacích něco zapomněli,“ prozradil Blesk.cz mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„Nalezené věci se lidem na základě předloženého občanského průkazu, detailního popisu ztracené věci a zaplacení 50 Kč poplatku vracejí. Pokud skutečně lidé zapomenuté věci hledají, ozvou se ihned, nejpozději pak většinou do dvou dnů,“ vysvětluje Šťáhlavský.

Jak v případě ztráty postupovat?

Pokud zapomenete předmět ve vlaku, je podle Českých drah nejjednodušší okamžitě volat uváděnou kontaktní linku ČD na čísle 840 112 113 a sdělit, ve kterém vlaku došlo ke ztrátě.

„Nejlepší je co nejpřesnější popis místa. Pracovníci linky se spojí s vlakovým personálem. Ten může zapomenuté věci vyhledat, vzít k sobě a později předat,“ dodává mluvčí Šťáhlavský.

Prohlédněte si předměty ztrát a nálezů na hlavním nádraží v Praze:

Fotogalerie
14 fotografií