Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zapomeňte na kasičku: Zodpovědnosti děti naučí spíš účet v bance, říká učitelka

Autor: ula - 
26. srpna 2016
05:40

V době bezhotovostních plateb si s kasičkou vystačí ti nejmenší. Děti by se měly naučit zacházet s penězi tak, jak to odpovídá dnešnímu světu, radí odborníci. To si myslí i učitelka Markéta, které rodiče pořídili první platební kartu, když jí bylo deset. O svých zkušenostech vyprávěla Domácí ekonomce. Je podle ní správné pořídit dítěti vlastní účet a kartu? 

Markéta (30) pracuje jako učitelka na prvním stupni základní školy. Svou první platební kartu dostala, když jí bylo deset. Tehdy ještě placení kartou nebylo tak časté a mezi dětmi to byla vzácnost. Přesto je mladá žena vděčná, že jí rodiče kartu pořídili.

„Měla jsem dvě stovky na 14 dní. Naučilo mě to, jak si více hlídat své věci, kdy si vybírat a platit kartou, rozvrhla jsem si nakupování,“ vzpomíná Markéta a dodává: „Dalo mi to pocit větší odpovědnosti, dospělosti a důvěry ze strany rodičů, což jsou v tomto období dost zásadní věci.“

Jako učitelka doplňuje, že karta nebo účet lépe připraví děti na realitu. „Naučí se nejen s kartou zacházet, ale hlídat si více své věci, nebo že si musí zapamatovat PIN a nikomu ho nesdělovat,“ vyjmenovává Markéta. Jediný problém vidí v pohledu veřejnosti. „Lidé bývají k podobným ‚novotám‘ skeptičtí, tak se na dítě s kartou mohou dívat divně,“ myslí si mladá pedagožka.

Peníze pod dohledem

Vlastní účet a karta, samozřejmě s bezpečně nastavenými limity a pod dohledem rodičů, jsou skvělým způsobem, jak děti od mala učit zacházet se svými penězi,“ potvrzuje finanční specialistka Pavla Rýznarová z portálu Ušetřeno.cz.  Děti mohou na účet dostávat kapesné i finanční dárky a šetřit si na něco, co by si rády pořídily. Od 8 let pak mohou mít i svoji vlastní kartu.

Mít účet může být navíc bezpečnější, než když dítě nosí peníze po kapsách. Platební kartu může rodič při ztrátě nebo krádeži kdykoliv zablokovat.

Pokud chcete u banky vybrat produkt pro děti, můžete zvolit podúčet, doplňkovou kartu u svého účtu nebo předplacenou kartu bez účtu.


Účty pro děti – bez možnosti platby na internetu

Účty pro děti od narození do 15. narozenin (někdy 18.) dítěte má v nabídce většina tradičních bank. V některých případech pak banky rovnou nabízejí i převod na studentský účet, který je také v určitém směru zvýhodněný.

Účet pro dítě by měl splňovat několik požadavků. Založení, vedení účtu i většina základních úkonů by měly být zdarma.

Podúčet k běžnému účtu rodiče

Možnost zřízení podúčtů či doplňkových karet pro děti je hodně individuální a každý musí možnosti vždy probrat se svojí bankou. Ohlídat je třeba jakékoli případné poplatky, které by to s sebou neslo, a pak také limity a pravidla, která se na službu budou vztahovat.