Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi v práci zanedbávají obědy, jsou nejhorší v Evropě. Někteří neobědvají vůbec

Autor: ČTK, bud - 
25. srpna 2016
11:45

Každý den chodí na oběd pouze 61 procent českých zaměstnanců. Jde o nejnižší podíl ze sedmi zemí v Evropě, kde se dotazování uskutečnilo. Na Slovensku denně obědvají tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem 80 procent zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, který provedla v rámci projektu EU na propagaci zdravé výživy.

Situace v pravidelnosti stravování se v Česku za posledních sedm let mírně zlepšila, v roce 2009 chodilo každý den na oběd 56 procent zaměstnanců. Vůbec neobědvá pět procent Čechů. V porovnání třeba s Francií jsou rozdíly enormní – tam se každý den v poledne stravuje 82 procent lidí.

Výhradně v restauraci či jídelně jí v poledne 62 procent pracujících Čechů, přímo u pracovního stolu či v dílně se stravuje přibližně desetina Čechů. Od roku 2009 se podíl Čechů obědvajících v odpočinkové místnosti v práci zdvojnásobil, jí v ní pětina pracovníků. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily.

Polední menu je českou specialitou

Průzkum také ukázal, že při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí v porovnání s předchozími léty za oběd i připlatit. Specialitou Česka jsou polední menu, v žádné jiné zemi se lidé při výběru jídla podle polední nabídky neřídí. Při těchto obědech si Češi všímají hlavně rychlosti obsluhy. Dlouhodobě také klesá zájem o velké porce těchto obědů.

Pouze 61 procent Čechů si dopřává oběd každý den. Pouze 61 procent Čechů si dopřává oběd každý den. | Edenred

Typické pro Česko je také používání stravenek, které jsou velmi populární. Podle jiného průzkumu, který v roce 2014 uskutečnila PPM Factum, by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory stravenek nebo výhodného zaměstnaneckého stravování.

Ze stejného průzkumu také vyplynulo, že až 31 procent tržeb v době oběda tvoří v restauracích právě stravenky.

lalia ( 20. července 2017 14:10 )

Zlaté bylo stravování v závodkách.Každý den teplé, zdravé jídlo.Jako domácí.Kde jsou ty časy?Jsme to vycinkali.

zednik ( 26. srpna 2016 10:51 )

Proč je zanedbávají ? To je otázka na kterou je jednoduchá odpověď. Jen ji nikdo nechce znát. Až bude mít čech ze ZP na oběd dvě hodiny, jistě se taky rád nají. Za 30 minut akorát stačí doběhnout tam a zpět a do sebe naházet jídlo . Na žaludeční vředy jak dělané...

agfor ( 25. srpna 2016 13:42 )

Když jsem svého času musel dělat otroka zmetkům z SDP Logistic s.r.o., nesměli jsme chodit na obědy do závodní kuchyně. Za to, když nebyla práce, nutili nás brát si nemocenskou.

Zobrazit celou diskusi