Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Cyklisté si pivo či víno před cestou dát smí, rozhodl Senát. Souhlasíte?

Autor: ČTK, Mii - 
25. srpna 2016
13:55

Zdeňku Škromachovi a dalším propagátorům názoru, že trocha alkoholu za řidítky neuškodí, svítá naděje na úspěch. Cyklisté by neměli být pokutováni za to, že si před jízdou na místních komunikacích dají trochu vína nebo piva. Počítá s tím senátorská novela, kterou ve čtvrtek Senát nejtěsnější většinou schválil. Souhlasíte s tímto návrhem? Hlasujte v naší anketě.

Zrušení nulové tolerance k alkoholu za řídítky odmítá ministerstvo dopravy. O konečném výsledku ale rozhodne Sněmovna, v níž se podobné úpravy zatím prosadit nepodařilo. 

Návrh předložila dvacítka senátorů v čele s místopředsedou horní komory Zdeňkem Škromachem (ČSSD). Ani on loni podobnou změnu neprosadil v rámci širších úprav silničního zákona.

Anketa
Souhlasíte s návrhem, aby si cyklisté mohli dát před jízdou pivo či víno a do 0,8 promile nebyli pokutováni?
počet hlasujících: 1923
Anketa
Souhlasíte s návrhem, aby si cyklisté mohli dát před jízdou pivo či víno a do 0,8 promile nebyli pokutováni?
ANO
69 %
NE
31 %
počet hlasujících: 1923

Předloha má uzákonit, že by cyklisté mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi. Platilo by to ale jen na cyklostezkách, na silnicích třetí třídy a v obcích. Další podmínkou je, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo. Návrh je vytvořen podle rakouského vzoru.

Senátoři novelu schválili beze změn. Požadavek předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňky Hamousové, která chtěla limit snížit na 0,5 promile, tak zůstal nevyslyšen. Podle senátorky by to vyhovělo záměru návrhu a zároveň více chránilo všechny uživatele komunikací.

Pokutu za jízdu na kole novela zachovává, snižuje ji ale ze současných 2500 až 20 000 korun na nejvýše 500 korun. V případě, že by cyklista způsobil dopravní nehodu, bude pokutován současnými sankcemi. 

Škromach zmírnění zákona zdůvodnil mimo jiné tím, že stávající znění zákona znemožňuje plně využívat vinařských cyklostezek, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů. Tvrdil také, že jindy vytížená policie mívá na cyklisty spadeno právě v okolí sklípků a hostinců. 

9rot6 ( 26. srpna 2016 05:49 )

Zásadně nesouhlas,jestliže je cyklista účastníkem silničního provozu na pozemních komunikacích, tak zcela určitě NULOVÁ tolerance alkoholu,tak je určeno zákonem o provozu na pozemních komunikacích, bohužel tito předkladatelé novely zřejmě tento zákon neznají a proto také mají imunitu, KDO asi tak uhlídá kolik sklenek si dají cyklisté a jezdí po jakýchkoli komunikacích, stačí když se kouknete denně na jakékoli krimi zprávy, kolik jezdí po silnicích feťáků,opilců a dokonce i lidí bez řidičského oprávnění a teď ještě k tomu přibudou cyklisté se dvěma pivy , tak to bude teprve ten správný mazec,nelze než věřit,že toto kontroverzní rozhodnutí nikdo další neschválí!

borjar ( 26. srpna 2016 02:27 )

Sudruhovia, poslanci, senátoři . Máte obrovské platy , náhrady , asistenty, byty, kanceláře , služební auta, jídlo skoro zdarma, imunitu . Tak schvalujte národu prospěšné zákony a vyserte se na cyklisty , poradíme si i bez Vás .

dandova ( 25. srpna 2016 22:38 )

Chtěj si zajezdit nebo zachlastat.

Yarda ( 25. srpna 2016 22:11 )

Dal těm senátorům co to schválili někdo fouknout, jestli nejsou pod vlivem? Kolik promile je vlastně povolené v Senátu? Chtip (?): Parta horolezců jela ve skříňové ávii z nějaké expedice. U Olomouce uviděli, že ve škarpě někdo leží a opodál se válí jízdní kolo. Tak zastavili, mezi nimi byl i lékař, ležícího prohlédl a zjistil, že mu nic není, akorát je ožralý, jak zákon káže (vlastně tehdy ještě zákon nekázal). Tak ho i s kolem naložili do ávie. A když se blížili ku Praze a opilec pořád ještě vyspával, tak ho i s kolem vyložili a položili do škarpy.

lynx ( 25. srpna 2016 21:03 )

Vy, co tady zvracíte. Zvedněte někdy své pr.dele ze svých auťáků a jeďte se projet na kole. Pak pochopíte, jak chutnají po švihu dvě pivka a taky pochopíte, že s normálním člověkem ta dvě pivka nic neudělají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa