Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslanci užívají prázdnin. „Na dveře“ jim ale buší zákaz kouření i prdící krávy

Autor: bru/ČTK - 
25. srpna 2016
15:45

Poslanci začnou v září projednávat upravenou verzi takzvaného protikuřáckého zákona. Měli by schvalovat nová pravidla pro národní parky, možnost úřadů kontrolovat, čím lidé topí v bytech, i změny střetu zájmů, které by mohly omezit podnikání členů vlády. Návrh programu zářijové schůze dolní komory dnes projednal sněmovní organizační výbor.

První schůze Sněmovny po parlamentních prázdninách začne v úterý 6. září. Je plánována na tři týdny. S týdenní přestávkou pro jednání výborů má podle nynějších plánů skončit v pátek 30. září.

Poslanci začnou zostra: Proberou zákaz kouření a vrátí se k „prdícím krávám“

Protikuřácký zákon, jenž by zavedl zejména úplný zákaz kouření v restauracích, je v úvodním kole projednávání. V květnu poslanci obdobnou předlohu neschválili. Vláda nyní chce, aby Sněmovna rozhodla o normě zrychleně už v prvním čtení, takový postup je ale možné zablokovat.

Nová pravidla pro národní parky, úřední kontroly domácích kotlů i úpravy střetu zájmů budí mezi poslanci spory. Například proti změnám v zákoně o střetu zájmů, jak je předložili poslanci Jan Chvojka z koaliční ČSSD a Martin Plíšek z opoziční TOP 09, protestuje vládní hnutí ANO. Zjevně míří vůči ministru financí a předsedovi ANO Andreji Babišovi, který vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra. Verdikt, v jaké podobě novela dolní komorou projde, by měl padnout podle návrhu programu v pátek 16. září.

V úvodním kole by měli poslanci projednat vedle protikuřáckého zákona například vládní návrhy na zavedení týdenní placené otcovské dovolené, možnost rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku a změny v kontrole zpravodajských služeb. V opětovném druhém čtení, v němž lze podávat pozměňovací návrhy, se bude Sněmovna zabývat třeba kontroverzním rozšířením pravomocí veřejného ochránce práv o možnost podávat antidiskriminační žaloby a návrhy Ústavnímu soudu na zrušení zákonů nebo jejich částí.

Ve druhém čtení poslanci prodebatují i rozšíření vratky části spotřební daně, tedy takzvané zelené nafty, i na živočišnou výrobu. V tomto kole by mohli dokončit diskusi o novele zákona o zveřejňování smluv v internetovém registru, z nichž chtějí poslanci KDU-ČSL vyčlenit národní podnik Budějovický Budvar.

Do programu schůze se dostanou i předlohy, které vrátil poslancům s úpravami Senát. Jde například o novelu volebního zákona, jež by zejména stanovila horní hranici nákladů na volební kampaně.

Bude kvůli volbám dusno?

Zářijovou schůzi poslanců může ovlivnit skutečnost, že bude před říjnovými senátními a krajskými volbami. „Stál bych o to, aby schůze byla maximálně konstruktivní. Nicméně pár týdnů před volbami nemůžeme vyloučit, že budou snahy o zařazení nových bodů, které nejsou na aktuálním pořadu. Je právo každého poslance nebo klubu s takovou věcí přijít a asi se tomu nevyhneme,“ řekl po schůzi organizačního výboru předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Návrh programu zářijové schůze čítá více než 250 bodů. Jako obvykle se neočekává, že by jej dolní komora vyčerpala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa