Postupně odhalujeme kanceláře vládců Prahy. V pondělí 19. září jsme vám představili pracoviště pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Dnes je na řadě kancelář starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09), která se nachází v budově radnice Prahy 1 ve Vodičkově ulici nedaleko Václavského náměstí a je z ní překrásný výhled na Pražský hrad.

Sportovní nadšenec

Hned na první pohled při vstupu na pracoviště starosty nikdo nepřehlédne polici plnou pohárů. „Poháry jsou z tenisu a ze střelby. Střílím v trapu a ve skeetu a občas se zadaří,“ usmívá se Oldřich Lomecký.

Skeet je broková disciplína, kde se střílí brokovnicí na letící asfaltové terče, zato při trapu se střílí na terče vržené ze zákopu 15 m před střelcem.

Poháry v kanceláři starosty Lomeckého zaujmou na první pohled.
Autor: Daniel Vitouš
Další jsou z tenisu. Ten hraje starosta první městské části už 40 let. „Býval jsem ve své kategorii na šestém místě v celé republice,“ uvádí Lomecký, který získává poháry i v současnosti. Na turnaji ve čtyřhře dokonce společně s místostarostou Janem Krejčím porazili zvučná jména českého tenisu, jako jsou Lukáš Dlouhý, Karel Nováček, František Čermák nebo bývalý trenér Tomáše Berdycha Tomáš Krupa.

„Jan Krejčí býval v Americe v Top 500, když tam studoval,“ prozradil skrytý talent na půdě místního úřadu starosta Lomecký.

Paměť šachisty upomínky nepotřebuje

Starosta je také vášnivým šachistou. V průběhu let změřil své síly také s mistrem světa z Indie Ánandem. Pokud byste se šéfa Prahy 1 zeptali, kde se jeho vztah k tomuto sportu rozvinul, prozradil by vám, že ve věznici ve Valdicích.

„Byl jsem na vojně v Jičíně. Tehdy se hledaly různé aktivity, abychom se dostali ven z kasáren. Vzal jsem tedy šachy jako dobrou příležitost, něco jako Dalibor, když se naučil hrát na housle,“ usmívá se Oldřich Lomecký. „Neměli jsme tehdy na šachy zázemí a v nedalekých Valdicích měli kulturní místnost, tak jsme tedy chodili hrát tam,“ popisuje starosta.

Díky šachům má starosta údajně dobře vytrénovanou paměť, redaktorovi Blesk Praha prozradil, že nepoužívá žádný systém upomínek nebo papírků s poznámkami. „Všechno držím ve své hlavě,“ potvrzuje starosta, který se rozpovídal o běžném fungování na úřadě.

Sokol a syn olympionika

V kanceláři starosty Prahy 1 naleznete také raritní šavli. Ta pochází z roku 1862, kdy byl založen Sokol. „Jsem prvním místostarostou České obce sokolské, a jelikož starostkou je nyní žena, jsem jakožto nejvýše postavený muž v Sokolu nositelem této šavle,“ prozradil Oldřich Lomecký, který s putovní zbraní zapózoval.

Starosta Oldřich Lomecký s putovní šavlí sokolů
Autor: Daniel Vitouš
Starosta Lomecký, který cestou do kanceláře a z kanceláře zdolává v budově úřadu sedm pater pomocí dnes již raritního výtahu páternoster, ukázal redakci Blesk.cz také velice vzácnou upomínkovou knihu. V té má pražský politik vylepené historické novinové články.

„Mám zde připomenutí na svého otce a na svou matku. Můj otec byl jako kanoista na Letních olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 na šestém místě. Účastnila se i moje matka, která byla mistryní republiky na kajaku,“ prozradil starosta během listování v knize.

Upomínková kniha starosty Lomeckého, kde má vylepené články o sportovních úspěších svých rodičů.
Autor: Daniel Vitouš
Na stěně má Oldřich Lomecký ještě vystavené upomínkové medaile a okřídleného lva, tedy cenu českého letectva. Starosta Prahy 1 se totiž v minulosti také zasadil za vybudování památníku na Klárově. „Těchto ocenění si nesmírně cením,“ říká hlava městské části.

Pokud se člověk porozhlédne po místnosti víc, určitě neunikne jeho pozornosti obraz, na kterém mimozemšťané unáší svatovítskou katedrálu. Co tím chtěl asi autor obrazu říci, si musíme vyložit sami. „Mám rád science fiction,“ vysvětluje přítomnost obrazu v kanceláři starosta Lomecký.

Jak je to se soukromím na pracovišti?

Starosta Oldřich Lomecký je v partnerském vztahu s tiskovou mluvčí městské části Veronikou Blažkovou. Před veřejností nic netají a v práci ani v osobním životě s touto situací nemá žádný problém.

„Nejsme ani na jednom pracovišti, jsme pouze v jednom domě. Každý máme svou práci. Nemyslím si, že je to překážkou. Naopak je výhodou, že je blízko všech zásadních rozhodnutí a díky tomu okamžitě zná odpovědi na otázky,“ vysvětluje k dotazu starosta.

Prohlédněte si kancelář starosty Oldřicha Lomeckého detailně:

Fotogalerie
23 fotografií