Podle očitých svědků měl jeden z trojice mužů u Vltavy pracovní oblek restaurace Haru v nedaleké Jankovcově ulici. Rybáři prý přitom nelovili pouze ryby, dělali si zálusk také na kachny a labutě.

„Nedávno jsem v té restauraci jedla. Ceny tam mají přitom docela vysoké, sushi bylo standardní. Dělá se mi špatně při pomyšlení, že jsem snědla něco nezkontrolovaného, co někdo ulovil ve Vltavě,“ prozradila redakci Blesk.cz Martina N.

Při kontrole policejní hlídkou vyšlo najevo, že muži mají řádná rybářská oprávnění. Policie proto věc předala k řešení inspekci. „Inspektoři v kuchyni předmětné provozovny zjistili v mrazicím boxu porcované rybí maso – pravděpodobně kapra obecného – a rybí vnitřnosti o celkové hmotnosti cca 1,2 kg. Tato potravina nebyla nijak označena.

Provozovatel zároveň nebyl schopen předložit jakoukoliv průvodní dokumentaci. Z toho důvodu se jednalo o potravinu neznámého původu a inspektoři na místě uložili zákaz uvádění potraviny do oběhu,“ prozradil pro Novinky.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Ryba prý nebyla pro veřejnost

Vedení restaurace se hájí tím, že zjištěné maso bez označení nebylo určené pro hosty. Mělo se údajně jednat o rybu určenou ke konzumaci pro personál. Inspektoři však pro toto vysvětlení neměli pochopení a restauraci tak hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Podle očitých svědků, kteří celou událost nahlásili, navíc lidé z restaurace nelovili ve Vltavě poprvé. Majitel restaurace se dušuje, že svou chybu už provozovna napravila a veškerá uložená masa mají nyní řádné označení.