Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Pepa by tě zastřelil.“ Štváče proti migrantům vypískali na Mašínově pietě

Autor: simao, ČTK - 
26. srpna 2016
18:44

Slavnostní odhalení pamětní desky Josefu Mašínovi v Roudnici, kterého se účastnily jeho dcera a vnučka, se neobešlo bez menšího incidentu. Vypískán byl totiž šéf Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, který „vynikl“ kontroverzním proslovem v Terezíně, kde při pietě štval proti uprchlíkům. „Pepa by tě zastřelil,“ vyslechl si Vodička v Roudnici. Upozornil na to vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

V Roudnici nad Labem dnes slavnostně odhalili pamětní desku Josefu Mašínovi, účastníkovi protinacistického odboje. Pietního aktu s vojenskými poctami včetně čestné stráže se vedle politiků zúčastnila v den 120. výročí Mašínova narození řada pamětníků a potomci účastníků odboje. Mezi hosty byla i dcera Josefa Mašína Zdena Mašínová a vnučka Sandra Mašínová.

Vodičku při odhalení pamětní desky vypískali

Nechyběl však ani Jaroslav Vodička, šéf Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Ten však před časem popudil část veřejnosti svou ostrou kritikou směrem k uprchlíkům během piety v Terezíně. A tentokrát si sám Vodička vyslechl své.

„V Roudnici při odhalení pamětní desky J. Mašínovi byl J. Vodička z ČSBS vypískán se slovy: ‚Starej se obrací v hrobě a Pepa by tě zastřelil,‘“ hlásil v pátek odpoledne z Roudnice „reportér“ Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vicepremiér Sobotkovy vlády, který se ceremoniálu účastnil také.

Právě Vodička se postaral o rozruch v Terezíně, když během řeči na připomínku obětí holokaustu a nacistické vyvražďovací mašinerie mluvil o uprchlících jako o mladých mužích s mobily, kteří prchají, aby vytěžili náš sociální a ekonomický systém a nechtějí bojovat za svůj lid.

Samotnou pamětní akci na počet Josefa Mašína Bělobrádek ocenil. „Chtělo by se říci pozdě, ale přece. Jsem rád, že má takový člověk vzpomínku zhmotnělou do krásné desky,“ uvedl Bělobrádek.

Účastníci akce si přitom připomínali osud člena odbojové skupiny Tři králové, který byl nacisty popraven v roce 1942 v Praze. Po odhalení desky položili hosté k domu květinové dary, poté následovala minuta ticha k uctění památky hrdiny odboje.

„Potřebujeme takové příklady, jako byl generál Mašín,“ řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Mašínův osud je podle něj nejen ukázkou obrovského hrdinství, ale i obrovského selhání elit.

Sandra Mašínová četla dopis svého otce

Mašínova vnučka Sandra přečetla dopis svého otce Josefa Mašína mladšího, ve kterém píše, že se nevzdává naděje na lepší budoucnost České republiky. „Cením si snahy a úsilí všech, kteří se zasadili o umístění této desky. Bez znalosti historie se tato bude opakovat,“ napsal Josef Mašín mladší.

Následovalo přečtení posledního dopisu generála Mašína z vězení dětem před popravou. Na závěr zazněla státní hymna.

Josef Mašín v domě na Husově náměstí pobýval během studií na Královské české zemské škole hospodářské. Vznik pamětní desky inicioval roudnický spolek Nezapomínejme!.

„V červnu 2015 jsme zorganizovali na Střední odborné a vyšší odborné škole připomínku 100. výročí maturity Josefa Mašína. Již tam byla vyhlášena veřejná sbírka na realizaci pamětní desky a byly zahájeny práce na administrativní přípravě i hledání vhodného místa pro její umístění,“ uvedl už dříve za spolek Petr Rajtšlégr.

Autorkou jednoduché desky je sochařka Paulina Skavová. Deska vznikla v tom samém podniku, kde vytvořili třeba pomník komunisty popravené političky Milady Horákové, odhalený loni u budovy Parlamentu ČR, nebo bustu Václava Havla, umístěnou v americkém Kongresu. Ve slévárně HVH v Horní Kalné. Náklady na výrobu desky činily zhruba 60 tisíc korun, část uhradilo město.

„Jsem rád, že občané našeho města vyvíjejí tuto činnost. Na hrdiny jako Mašín bychom opravdu neměli zapomínat. Věřím, že Roudnice nad Labem je spojena s celou řadou osobností, které si zaslouží náš obdiv, a proto se budeme i do budoucna rádi podílet na dalších podobných projektech,“ uvedl starosta Vladimír Urban.

DaVanek ( 30. srpna 2016 01:34 )

Ten chlap tam nemá co dělat, je to akorát pro ostudu a Mašíni, aby se otáčeli v hrobě, kdyby věděli, kdo si na nich teď dělá publicitu. Je to ostuda.

JanKon ( 29. srpna 2016 22:40 )

Malinko se mýlíte! Ledaže by ten pošťák nesl výplaty zaměstnancům SS. Pepu popravili za války...

JanKon ( 29. srpna 2016 22:35 )

vlasto1 - Já mám pocit, že si to trochu pletete,Josef Vladimír Mašín byl důstojníkem prvorepublikové Československé armády a členem protinacistické odbojové organizace Tři králové, byl popraven nacisty v r. 1942. Jak mohl vraždit svázané komunistické policajty, když už byl pár let po smrti? Ale vám asi splývá nacionálně demokratický teror s tím komunistickým, Třetí Říše se Sovětským Svazem. To je pochopitelné, bylo si to velice podobné. Ale kamarádenšaftem s policajty jednoho nebo druhého systému bych se raději moc nechlubil.

petram11 ( 27. srpna 2016 19:20 )

Hoď se do klidu a vem si prášky.

petram11 ( 27. srpna 2016 19:18 )

Jakej je to bojovník za svobodu, ten vyžranej Vodička, když 2x vstoupil do KSČ? Členové spolku by se měli vzpamatovat a hnát ho vidlemi,dělám jim akorát ostudu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa