Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prsten Johanky z Arku zůstane Francouzům: Pomohl zásah britské královny

Autor: mb - 
27. srpna 2016
16:54

Prsten, který údajně patřil legendární francouzské světici Johance z Arku, nakonec zůstane v zemi galského kohouta. Hrozilo však, že se relikvie bude muset vrátit do Británie, odkud ji Francouzi v lednu odvezli. Paradoxně ve sporu pomohla britská královna Alžběta II. (90).

Prsten získali majitelé historického parku Le Puy du Fou letos v lednu na aukci v Londýně. Za šperk, který údajně patřil sv. Johance z Arku, tehdy Francouzi zaplatili 300 tisíc liber (zhruba 9,5 milionu Kč). Jenže dle britského úřadu byl artefakt vyvezen do Francie nezákonně, neměl patřičné povolení, a prsten by tak měl být vrácen na území Spojeného království.

„Požadavek nás rozesmál. Napsali jsme královně žádost o rychlou pomoc. Buckinghamský palác zjevně promluvil do duše správným lidem, protože pak se nám z úřadu ozvali, že si prsten můžeme nechat,“ prozradil médiím Nicolas de Villiers, předseda Le Puy du Fou.

„Je to symbol, artefakt, který byl v Anglii vězněn po 600 let. Je to malý prsten a nemá velkou cenu, ale má obrovský symbolický význam pro Francouze, museli jsme ho získat zpět,“ doplnil Nicolas de Villiers.

Prsten pochází z 15. století a jsou na něm vyryta písmena IHS a MAR, zkratky pro jména Ježíš a Marie. Prsten se po smrti Johanky z Arku údajně dostal do rukou anglickému biskupovi, následně ho získal šlechtic, pak britský umělec a nakonec neznámý boháč. Až letos v lednu ho získali na aukci v Londýně zpět Francouzi.

Johanka z Arku bylo prosté vesnické děvče, které tvrdilo, že má vize Ježíše a Marie. Dle vizí měla vést francouzskou armádu do boje proti anglickým okupantům, kteří pustošili Francii. Přes počáteční podezření šlechty nakonec opravdu vedla do boje celé armády a podařilo se jí osvobodit značnou část Francie.

Byla však zrazena Burgunďany a předána do rukou Angličanům, kde ji církevní soud odsoudil jako kacířku k trestu smrti upálením. Johanka z Arku zemřela roku 1431, bylo jí teprve 19 let. Kanonizována však byla až v roce 1920, nyní je jednou z největších francouzských světic a sociálně-konzervativní hnutí Civitas ji vnímá jako svou patronku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi