Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zdravotní sestřičky čekají změny: Už žádná povinná „vejška“ a vyšší platy

Autor: ČTK, Mii - 
29. srpna 2016
13:15

Vzdělávání zdravotních sester projde zásadní změnou. Počítá s tím zákon, který bude zařazen na schůzi Poslanecké sněmovny 6. září. Změny by měly nastat od školního roku 2017/2018. Novinářům to v pondělí řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Sestrám by podle návrhu stačila střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy, nepotřebovaly by vysokou jako doposud. Zrušen má být také kreditní systém, který je podle ministra jen dobrým byznysem pro pořadatele kurzů.

„Jsme si vědomi potřeby získávání nového zdravotnického personálu a také udržení stávajícího. Cílem našeho návrhu je proto umožnit stabilizaci systému kvalifikačního vzdělávání při zachování jeho kvality tak, aby se absolventi mohli co nejdříve zapojit do praxe,“ uvedl ministr.

České nemocnice trpí nedostatkem sester a dalšího ošetřovacího personálu. V letech 2010 až 2015 jich bylo téměř 1300 a trend stále pokračuje. Novelu o vzdělávání sester označil Němeček spolu s novelou o vzdělávání lékařů za klíčovou. Obě jsou nyní ve Sněmovně. Ministr také připomněl, že současně se změnami ve vzdělávání se bude zlepšovat i platové ohodnocení sester.

 Během předchozích dvou let stouply sestrám tarifní platy dvakrát po pěti procentech. Na příští rok je schválen nárůst o deset procent a vláda rovněž souhlasila se záměrem, aby platy rostly o deset procent tři roky po sobě.  

Navrhovaný model 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem. Tuto povinnost má zrušit novela zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání. 

Němeček očekává, že Sněmovna normu schválí. Na její přípravě se podílely všechny koaliční strany. Řadě lidí a subjektů to ale zničí byznys. Například kreditní systém přináší firmám ročně 600 až 800 milionů, o zisky přijdou i soukromé vysoké školy, kde se sestry dosud povinně školily, uvedl. 

ladybug ( 29. srpna 2016 18:03 )

HAHAHA, kdy, prosím vás měly sestry vysokou? Po deváté třídě měly 4 roky odborné zdravotní školy a stačilo jim to.

majojo ( 29. srpna 2016 17:27 )

No to jsem zvědavá, jak se to zvýšení platů odrazí na jejich chování vůči pacientům. 

moiaza ( 29. srpna 2016 16:53 )

Ministerstvo zdravotnictví je jako téměř každé ministerstvo v ČR. Tápe, neví kudy kam a vydává spousty vyhlášek a nařízení, aniž by dopředu vědělo, jaký to bude mít dopad.

3022 ( 29. srpna 2016 15:02 )

Já jsem rád, že veškeré své vzdělání získal v dobách, kdy si ministři školství neléčili své komplexy vydáváním nových zákonů a vyhlášek. Chtějí tak dokázat, jak jsou potřební. Lituji všechny, kteří jsou ve vzdělávacím procesu a to jak na straně katedry, tak v lavicích od mateřských školek až po školy vysoké. Všechny tyto změny jsou stejně dělané proto, abych z nich těžilo soukromé školství a to na všech stupních. Chudáci děti a studenti.

krat5 ( 29. srpna 2016 14:07 )

jo, přesně a za nějaký čas to tak dopadne i se slavnou INKLUZÍ.

Zobrazit celou diskusi