Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úřady zasáhne vlna vyhazovů. Bez maturity si „neškrtnete“ ani na podatelně

Služební zákon změnil pravidla pro úředníky.
Služební zákon změnil pravidla pro úředníky.  (Autor: Profimedia)
Autor: tmp - 
16. září 2016
11:10

Šéfové státních institucí jsou nešťastní ze služebního zákona, kvůli kterému budou muset z nejnižších pozic propustit stovky zaměstnanců bez maturity. Zkoušku z dospělosti musí mít nově povinně třeba i paní na podatelně. V polovině příštího roku tak přijdou o práci především starší lidé, kteří na úřadech pracují desítky let. Podle úřadů bude těžké na jejich místo najít někoho jiného. Upozorňují na to páteční Hospodářské noviny.

„Svou práci dělali po léta dobře. Ale přísný výklad zákona nám neumožňuje si tyto lidi nechat až do jejich odchodu do penze,“ řekl Hospodářským novinám předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře, aby dodal: „Nebudeme zřejmě schopni tato místa s velmi nízkými platy obsadit.“ Právě jeho instituce bude muset propustit na 60 zaměstnanců, se kterými je po léta spokojený.

Nadšená není ani Česká správa sociálního zabezpečení, která podle mluvčí Jany Buraňové bude muset najednou propustit až 252 úředníků. Zákon o státní službě platí od ledna 2015 a má sloužit k odpolitizování státní správy a její profesionalizaci. Týká se celkem 70 tisíc zaměstnanců státní správy.

Problém hasí novela. Pomůže bonus 100 tisíc?

„Velmi nám zkomplikoval život,“ řekla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Podle ní budou moc složitá pravidla pro přijímání nových pracovníků, zkomplikuje se také administrativa. Navíc bude velkým problémem zaplatit nové zaměstnance hned po nástupu. Ti totiž automaticky spadnou do nejnižšího platového stupně, bez ohledu na dosavadní praxi. To by ale mohl změnit seznam změn, které k senátorské novele chce připojit náměstek pro státní službu Josef Postránecký.

Novela, kterou připravili senátoři Jiří Oberfalzer (ODS) a Miroslav Nenutil (ČSSD), by se mohla schválit do konce příštího června. Ta mimo jiné prodlužuje lhůtu, po kterou mohou na nižších postech pracovat lidé bez maturity až do roku 2021. Pakliže se podaří schválit i seznam změn, úřady budou moci zatraktivnit místo jednorázovým příspěvkem 100 tisíc korun pro zaměstnance. „Ale jen v případě, že se nepodaří třikrát po sobě výběrovým řízením místo obsadit,“ vysvětlil Postránecký.

govana ( 20. září 2016 12:24 )

Je to v pořádku aby všichni na úřadech měli maturitu.Vše je o známostech dostat se na úřad ,nemá cenu již šaškovat na výběrovkách když je vám po 40 věku .Na podatelně či i pokladně úřadu může mnohdy sedět i vozíčkář ale to né posadíme tam mladou zdravou holku ....Všimli jste si v nabídkách práce pro OZZ či OZP je jen nabídka uklízeček která je mnohdy i fyzicky namáhavá a vrátných ,ochranky kdy mnohdy se celou pracovní dobu chodí?Nikdy jsem neviděla nabídku na úřad.....Proto také u nás už zmizel zákon že člověk ve starobním věku nemusí odejít ze zaměstnání a zaměstnavatel se ho nemůže zbavit neboť by to byla diskriminace tedy proč nedělat i v 70 letech na úřadech?Ještě bych jim přidala na některé úseky umět angličtinu

Milann ( 16. září 2016 19:55 )

Kde byste byli bez těch podle Vás negramotů v továrnách v zemědělství atd.Kdo by na Vás,( kteří se celkem ničemu užitečnému nenaučili) vydělával. Dřou na Vás a vy z nich děláte méněcenné.

co-teda ( 16. září 2016 17:56 )

Nejvíce škody vždy nadělal vzdělanej blbec.

juuhele ( 16. září 2016 17:42 )

juuhele ( 16. září 2016 17:30 )

Tak to máš se svým IQ 74 dost velké šance že tě konečně přijmou, krávo blbá!

Zobrazit celou diskusi