Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechům po teroru otrnulo. Na podzim se poletí ohřát do Egypta či Turecka

Autor: sou - 
23. září 2016
05:01

Čechům do jisté míry po teroristických útocích otrnulo. Je to vidět na jejich letošní volbě dovolené. Desetitisíce lidí vyrazí na podzim k moři, oproti loňsku posiluje zájem například o Egypt, kam se chystá o 23 % turistů více. V hledáčku je i Turecko. Informace Blesk.cz poskytla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, podle které jsou v tomto období v oblibě rovněž lázeňské pobyty, výlety za vínem a gastronomií nebo takzvané eurovíkendy.

Zatímco letní měsíce Češi trávili spíše v tuzemsku, na podzim je stále častěji lákají exotické země. Své v tom sehrává i jejich cena. Jsou totiž až o třetinu levnější než v hlavní turistické sezóně. „S klesajícími teplotami se turisté v září přesouvají na jih a směřují například do jižní Itálie – na Ischii nebo Sicílii, do Dubrovnické oblasti Chorvatska, španělské Andalusie, na Kypr, nebo ještě dále – do Egypta, Turecka a Spojených arabských emirátů, o které je letos enormní zájem,“ uvádí mluvčí České asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. 

Právě Spojené arabské emiráty si letos polepšily až dvojnásobně. „Spojené arabské emiráty jsou populární zejména kvůli cenové dostupnosti, prvotřídním službám a kvalitním možnostem koupání. Od září navíc dochází k posílení přímých letů do Dubaje. Zájemci se tak na dovolenou dopraví z Prahy a nově i z Ostravy, a to za několik hodin,“ vysvětluje marketingový ředitel cestovní kanceláře Invia Michal Tůma. 

Nárůst objednávek je i v případě Egypta

Nárůst objednávek podle něj zaznamenávají i v případě Egypta. „Zatímco v létě jsme zaznamenali menší pokles zájmu, zájezd do Egypta na září nebo říjen si jen v posledním měsíci objednalo o 23 % více lidí než loni,“ upřesnil Tůma.

Zájem mají lidé i o něco dražší destinace. Například v případě Dominikánské republiky se jedná o dvojnásobný zájem oproti loňskému roku, dovolenou na Bali volí o 40 % více lidí a o 14 % se zvedl zájem Čechů o Kapverdské ostrovy. „Turisté mohou v letošní sezóně navíc využít i řadu novinek. Byla rozšířena nabídka zájezdů do Panamy nebo do indického Goa. Do nabídky se také vrací Omán,“ informuje Tůma.

Jakmile se u nás ochladí, vyhledávají Češi lázeňské a wellness pobyty v sousedních zemích – na 3–4 dny s relaxem, poznáváním, ochutnávkou vína a místních specialit. Podle cestovních kanceláří je letošní jedničkou na trhu lázeňských pobytů Maďarsko s 20% nárůstem prodejů relaxačních pobytů, následované populárním Slovenskem a nově objeveným Slovinskem. „Slovensko láká české návštěvníky z důvodu nulové jazykové bariéry a blízké dojezdové vzdálenosti, Maďarsko zase příznivějšími cenami,“ upřesňuje Petříčková. 

Lákadlem jsou pro Čechy i cesty za vínem, gastronomií nebo eurovíkendy 

Čechy ale rovněž lákají cesty za vínem nebo gastronomií. Hlavní sezóna vinařské turistiky začíná obdobím burčáku na Moravě a na Slovensku. Oblíbené jsou i takzvané eurovíkendy. „Organizované skupiny volí u cestovních kanceláří kompletní poznávací zájezdy po Evropě, a to autobusem a s odborným výkladem průvodce – tematicky zaměřené zájezdy, za historickými památkami a uměním, na konkrétní akce a festivaly – např. slavnost trubačů v Alsasku, slavnost přístavů v Rotterdamu, svátek gondol v Benátkách a mnoho dalších,“ popisuje Petříčková.

Milovníci piva pak každoročně v září vyrážejí na světově proslulý festival piva Oktoberfest v Mnichově. Až 80 % z pobytů do tří nocí si plánují čeští turisté sami, služeb cestovních kanceláří využívají v případě rezervace letecké dopravy. „Destinacemi vhodnými ke strávení podzimního prodlouženého víkendu jsou Barcelona, Řím, Paříž, Londýn, Amsterdam, Milán a Berlín,“ uzavřela Petříčková.

dandova ( 23. září 2016 19:55 )

To není nutnost. Radši si našetřím na kvalitu.

dandova ( 23. září 2016 19:50 )

Každému dle jeho přání.

xxxx678 ( 23. září 2016 07:38 )

Na podzim těch možností vykoupat se už moc není. Egypt nebo některý z Kanárských ostrovů, Kapverdy. Pak dražší SAE, a exotika. Vše o financích a přáních zákazníka.

Zobrazit celou diskusi