Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový Harry Potter o půlnoci ovládl Česko: Fanoušci čekali ve frontách i hodiny

Autor: ula - 
24. září 2016
08:21

O půlnoci z pátku na sobotu se čeští fanoušci Harryho Pottera konečně dočkali osmého příběhu s názvem Harry Potter a Prokleté dítě, který navazuje na předchozích 7 románů spisovatelky J. K. Rowlingové. Někteří před největším knihkupectvím na Václavském náměstí v Praze čekali už od desáté hodiny večerní. Kouzelnický svět Harryho Pottera je neustále živý a ovládl všechny generace. Ve frontě stáli jak rodiče s dětmi, tak i mladí lidé, kteří s původními příběhy vyrůstali.

Divadelní hra v knize

Lenka si knihu přišla koupit s devítiletou dcerou Emily. Kouzelnickému světu propadla ona sama ještě před dceřiným narozením a v podstatě ji ke knihám a filmům přivedla. „Snažím se ji ke čtení vést, Harry Potter je na to ideální,“ řekla Lenka. Poslední filmy naopak za příliš vhodné pro děti rozhodně nepovažuje. Od nákupu knihy ji neodradily ani nepříliš pozitivní ohlasy těch, kteří už ji četli.

Lenka s dcerkou Lenka s dcerkou | CNC Petr Novotný

Pokud čekáte další román v podobě, na jakou jste byli zvyklí dosud, budete nejspíš překvapení. Jedná se o přepis divadelní hry podle námětu J. K. Rowlingové, která měla premiéru v červenci na londýnském West Endu. Příběh tedy tvoří pouze dialogy a jednoduché popisy scén, což může být pro někoho při čtení problém.

O devatenáct let později...

Jakubovi je 25 a před osmi lety viděl první film o Harrym Potterovi. Pak si přečetl knížky. „Všechny jsem četl minimálně čtyřikrát a teď jsem rád, že se ten příběh posunul někam dál,“ řekl mladý muž. Přesto přiznal, že má z pokračování trochu obavy.

Harry Potter znovu ovládl Česko. Harry Potter znovu ovládl Česko. | CNC Petr Novotný

Osmý příběh začíná tam, kde skončila poslední kniha. Harry Potter a jeho přátelé jsou už dospělí a vychovávají své děti. Harry pracuje na ministerstvu kouzel a potýká se se svou minulostí, stejně jako jeho nejmladší syn Albus. Jak uvádí oficiální popis knihy, otec a syn brzy zjistí nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.

Vedle samotného prodeje knihy byla jednou z atrakcí přítomnost některých známých postav z filmové série. Nešlo o žádné najaté herce, ale o fanoušky, kteří fenoménu propadli natolik, že si neváhali vytvořit kostýmy podle filmové předlohy. Nakupující se tak mohli vyfotit s Viktorem Krumem, Dracem Malfoyem, Bellatrix Lestrangeovou a Nymfadorou Tonksovou.

Podívejte se, jak to během půlnočního prodeje vypadalo:

 

Zobrazit celou diskusi