Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Londýně zatkli podezřelé z brutální vraždy Zdeňka. Jednomu je 16 let

Autor: všm/čtk - 
24. září 2016
11:50

Londýnská policie zatkla tři muže, kteří jsou podezřelí, že ve středu pozdě večer zavraždili Čecha Zdeňka M. (†31). Informoval o tom dnes na svém webu deník The Guardian. Mezi zadrženými je i šestnáctiletý chlapec.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Čech se nepohodl v restauraci Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock nedaleko svého bydliště se skupinou mladíků. Ti si pak na něj počkali venku a napadli ho.

Podle očitého svědka útočníci srazili muže v saku ranou do hlavy řetězem k zamykání kol. Šlo o čtveřici mladíků, kteří do napadeného, když spadl na zem, ještě kopali. Po činu odjeli na kolech typu BMX.

Zdeňka se následně snažil zachránit cyklista, který jel kolem. Čech měl však bohužel vážně poraněný mozek.

Dva muži ve věku 19 a 29 let a šestnáctiletý mladík byli zatčeni pro podezření z vraždy,“ napsal The Guardian s odvoláním na informaci policie v souvislosti s uvedeným útokem. Trojice je na policejní stanici, kde je vyslýchána.

Mluvčí metropolitní policie rovněž vyzval prostřednictvím médií všechny, kdo viděli, co události předcházelo, nebo byli svědky samotného útoku, aby se přihlásili.

Čech podle policie zemřel ve středu ještě před půlnocí. Podlehl následkům zranění hlavy.

V souvislosti se změnou atmosféry v Británii po referendu o vystoupení země z Evropské unie se někdy hovoří o politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům. České ministerstvo zahraničí ale už v pátek uvedlo, že tento čin za politicky motivovaný nepovažuje. Ani podle britských médií nejde o zločin z nenávisti, ale spíš o pouliční kriminalitu.

Dav zabil muže z Polska

Naopak jako etnicky motivovaný zločin označily britské a polské úřady srpnový útok asi dvacetičlenného davu mládeže v anglickém Harlow na dvojici Poláků, z nichž jeden na následky zranění zemřel. Po červnovém referendu se v Británii zvýšil počet útoků na Poláky a začátkem září o této situaci přijela do Londýna jednat polská vládní delegace. Britská ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že na vyšetřování podobných útoků dohlédne.

Podle oficiálních údajů z roku 2014 žije v Británii zhruba 790.000 Poláků, což je činí po Indech druhou největší komunitou přistěhovalců v zemi. České úřady uvádějí, že v loňském roce na území Británie pracovalo asi 37.000 českých občanů.

datelobecny ( 24. září 2016 14:13 )

Jestli máš pocit, že umlátit někoho jen proto, že byl sprostej nebo provokoval je vlastně v pořádku, tak s tebou něco není v pořádku.

pp10 ( 24. září 2016 14:05 )

Proc tam tedy zustavate???? Proc si stezujete??? Vzdyt jste si svobodne a dobrovolne zvolila zit v cizi zemi, kde nikdy nebudete zcela priajata, to je vsude nezvratny fakt ...... nechapu ......

suzanena ( 24. září 2016 14:03 )

 Musíte půjčování peněz mezi jednotlivci vyrovnat se s finančními potížemi, aby konečně prolomit patovou situaci, která způsobí bankám. Paní sandrana firma je schopna provést úvěr na částku, kterou potřebujete a s podmínkami, které vám usnadní život. Po splatnosti 5 let do 25 let v poměru 2% ročně nabízíme 10.000 € k € 5.000.000. Můžete mne kontaktovat: sandrana_credito@hotmail.com děkuji

Inka ( 24. září 2016 14:00 )

...je to tragédie, zbytečná smrt. Ale ptám se : přoč předbíhal, proč provokoval...?! Jen proto, že měl vypito ? Připomíná mi to Michala Hrůzu..s rozdílem, že tady došlo k zbytečné smrti. Opravdu si myslím, že lidi pokud jsou v cizině,mají pocit, že jim tam vše patří,strácí pokoru, slušnost...vídám to dnes a denně. Stačí vnímat jen fakt, jak se v CZ chovají ukrajinci, slováci...smutná realita dnešní doby.

jity ( 24. září 2016 13:29 )

Na to jsi přišel jak, že se proboha snad zastávám vrahů. Mě je jedno jakou budou mít barvu pleti, jsou to zmetkové, kterým patří seřezat každý den ráno, aby zkrotli a zavřít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání