Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sexuální vykořisťování uprchlíků: Někteří dobrovolníci souloží i s dětmi

Autor: tmp - 
25. září 2016
08:59

Až několik sexuálních partnerů za den mezi uprchlíky údajně vystřídají někteří dobrovolníci v uprchlické kolonii v Calais. V rozbouřené diskusi na sociální síti na to upozornili sami dobrovolníci. Zatímco někteří jakoukoliv sexuální interakci zavrhují, podle jiných je bližší styk ve vypjaté situaci přirozený. Na zprávu deníku The Independent upozornil Český rozhlas.

Slyšel jsem o chlapcích, podle všeho pod zákonem, kteří spali s dobrovolníky. Slyšel jsem o dobrovolnících, kteří během jednoho dne spali s více partnery, jen aby další den pokračovali v tom samém,“ napsal jeden z dobrovolníků, který působí v uprchlické „Džungli“ Calais, v diskusi na facebookové skupině Calais People to People Solidarity.

Dobrovolník také upozornil na to, že takové chování jde nejenom proti standardům Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), ale také proti etice dobrovolnické práce. Dobrovolník je totiž vůči uprchlíkovi v pozici síly a vlivu, sexuální vztah tedy mezi nimi není podle něj rovnocenný. „Tím spíš, jestliže je vnímán jako cesta k (obdržení) lepší pomoci, čímž ho lze definovat jako sexuální vykořisťování,“ konstatoval.

Proti tomu se ale ohradili jiní dobrovolníci, podle kterých je vznik intimních vztahů v takto vypjatých podmínkách přirozený. Většina ale podobné chování odsoudila. „Když to zameteme pod koberec, nezmizí to,“ varoval další z diskutujících. Někteří také vyzývali k smazání diskuse, což se později také stalo.

Problémů se sexuálními interakcemi jsou si vědomi šéfové lokálních charit. Například šéfka Care4Calais Clare Moselová popsala případ muže, který původně pracoval pro charitativní organizaci Auberge des Migrants, ale kvůli „nevhodnému chování vůči běženkyním“ musel charitu opustit. Muž se pak chtěl přidat ke Care4Calais, ale kvůli varování neuspěl. Provinilec ale pak začal působit na vlastní pěst, což je ten hlavní problém, který dnes vzniká.

„Je pro nás extrémně obtížné to kontrolovat. Pětina dobrovolníků tu jsou bez (záštity) jakékoli organizace,“ přiznala Moselová. „Věc se má tak, že (Džungle) není (úředně) uznaná jako oficiální uprchlický tábor, je to nelegální osada. Takže když chceme někoho donutit odejít, nemáme nic v ruce,“ dodala.  

To samé potvrzuje i šéfka zmíněné Auberge des Migrants Maya Konfortiová. „Vím o Britce se špatnou pověstí (kvůli sexu s běženci – pozn. red.) – kdyby dobrovolničila pro Auberge, vyhodili bychom ji, ale ona to dělala nezávisle, sama za sebe. (Nakonec) si našla toho správného uprchlíka a teď je s ním. Pokud vím, je zpátky v Británii a žije s běžencem,“ uzavřela.