Wintonovy děti, které za druhé světové války zachránil britský úředník Nicholas Winton, vyhlásily sbírku na památník svým rodičům. Díky Wintonovi přežily, když jim pomohl odjet v roce 1939 z Prahy do Anglie.

Pomník v podobě dveří vlaku, kde na jedné straně skla jsou ruce dětí a na druhé rodičů, by měl podle plánu stát už příští rok na Hlavním nádraží v Praze, avšak je na něj potřeba sehnat 3,2 milionu korun. 

„Wintonových dětí“ ubývá

S myšlenkou postavit svým rodičům pomník přišel již před dvěma léty Hugo Marom (Meisl), jenže než se toho nápadu někdo ujal a než se na tom začalo pracovat, uběhla dlouhá doba a „Wintonových dětí“ rapidně ubývá. Proto se hrstka žijící v Česku, vedena lady Milenou Grenfell-Baines (roz. Fleischmannová) z Anglie, rozhodla co nejrychleji projekt dokončit.

„Protože nemáme dost peněz, abychom to financovali sami, rozhodli jsme se pro finanční sbírku především mezi všemi „Wintonovými dětmi“ a jejich potomky a také jsme se obrátili na různé organizace, se kterými přicházíme do styku a kde přednášíme, a také na vládní činitele, kteří naši myšlenku podporují,“ uvedla lady Milena Grenfell-Baines na webových stránkách spolku, který děti založili.