Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové budou v Kunovicích vyrábět letadla dál. Slíbili to Mládkovi

V Kunovicích se budou letadla vyrábět dál. Ruský majitel to slíbil ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD).
V Kunovicích se budou letadla vyrábět dál. Ruský majitel to slíbil ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD).  (Autor: Blesk / Alexandr Malachovský, Archiv Blesk)
Autor: ČTK, zst - 
26. září 2016
10:15

Výroba letadel L-410 v kunovickém závodu Aircaraft Industries zůstane zachována. Po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) to přislíbili majitelé společnosti. Kvůli zvažovanému přesunu výroby do Ruska v závodě odbory držely stávkovou pohotovost.

Minulý pátek hrozbu stávky odvolali odboráři poté, co společnost uhradila zaměstnancům benefity. Vůli pokračovat ve výrobě v Česku má společnost potvrdit dopisem adresovaným ministrovi průmyslu. Novinářům to řekl ministr Mládek.

Kvůli nedostatku zakázek je nyní zhruba 200 zaměstnanců společnosti bez práce a pobírá 60 procent platu. „Brzy bude poptávka po 11 letadlech do Ruské federace. Problém je v tom, že ta letadla jsou již rozpracovaná a je zapotřebí dalších zakázek. Nejsem si jist, jestli to bude znamenat, že všech těch 200 lidí začne pracovat,“ uvedl Mládek. V závodu pracuje více než 900 lidí.

Pozitivněji hodnotí vývoj situace prezident Odborového svazu Kovo Jaroslav Souček. Podle něj majitelé společnosti uvedli, že kromě zakázek pro ruský trh jsou rozjednané obchody i pro čínský trh, do plné zaměstnanosti by se tak kunovický výrobce měl dostat od listopadu.

Problémy Aircraft Industries vznikly loni kvůli situaci v Rusku, kam posílá většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala jediný stroj, celkem prodala jen čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos dodala pět letadel, všechna do Ruska.

tgbg ( 27. září 2016 07:41 )

Vykopte ruské vyžírky a bude klid.

kukuku ( 26. září 2016 11:17 )

To jsou reálné výsledky posthavlovského budování kapitalismu. Prodají státní podnik soukromému vlastníku a pak se diví, že s firmou dělá něco jiného, než si stát a odbory představují. Až Němci budou Škodovku z Mladé Boleslavi stěhovat na Ukrajinu, to bude větší tóčo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa