Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko a Slovensko se zase spojí. Při přípravě výstav ke stému výročí Československa

Autor: ČTK, Mii - 
26. září 2016
11:40

Českou republiku a Slovensko čeká za dva roky důležité výročí. 28. října 2018 to bude přesně sto let, co vznikl stát Československo. Šest předních kulturních institucí obou zemí proto uspořádá sérii výstav připomínající tento důležitý historický milník. V pondělí se k tomu jejich zástupci zavázali podepsáním memoranda.

Na projektu se podílí z české strany Národní muzeum, Moravské zemské muzeum, Slezské zemské muzeum a Vojenský historický ústav Praha a ze Slovenska Slovenské národní muzeum a Slovenská národní galerie.

„Podpis memoranda není pouze formální akt, je to jistý poločas příprav,“ prohlásil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš při podpisu dokumentu, který se konal u příležitosti pondělního společného zasedání české a slovenské vlády v Bratislavě. Podle Lukeše na české i slovenské straně už začaly intenzivní přípravy nejen oslav výročí vzniku Československa, ale také dalších výročí roku 2018.

Kulturní akce mají připomenout, jak projekt Československa ovlivnil osudy obou národů. Hlavním bodem oslav bude společná výstava, která se v roce 2018 uskuteční v Praze i Bratislavě. Bude rozdělena na několik témat, a to na období vzniku Československa, budování republiky, rozdělení státu v roce 1939 po vyhlášení samostatnosti Slovenska, poválečné obnovení společného státu Čechů a Slováků, komunistickou diktaturu, snahy o uvolnění poměrů v komunistickém Československu a období po pádu komunismu v roce 1989, jež vyústilo v rozpad federace.

Výstava představí nejen osobnosti v každém ze zmiňovaných období, ale i konkrétní lidské osudy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi