Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šokující zjištění: Tohle snižuje počet spermií u mužů, řekli vědci

27. září 2016 | 06:00

Vnější vlivy prostředí, strava nebo stres – tohle vše ovlivňuje naše zdraví a s tím souvisí i plodnost. Mnoho žen se pokouší s partnerem o dítě a nedaří se. Chyba může být na obou stranách. Nová americká studie objevila skutečnost, která ovlivňuje počet mužských spermií.

Studie se zúčastnilo více než tisíc pět set mladých mužů, u kterých vědci sledovali jejich každodenní návyky. Především se zaměřili na to, kolik času stráví před obrazovkou a jak moc se věnují sportovním aktivitám. Zároveň jim odebrali vzorky krve a spermatu.

Ukázala se zajímavá spojitost mezi nízkým počtem spermií a vysokým počtem hodin strávených před televizní obrazovkou. Muži, již před světelnou bedýnkou plnou zábavy prosedí pět hodin denně, mají průměrný počet spermií ve spermatu sto čtyři miliony. Muži aktivnější, kteří místo telky dají raději přednost sportu, mají počet spermií sto padesát osm milionů. Přišlo se také na to, že muži, kteří sledují televizi, mají nižší hladinu testosteronu v krvi. Čím delší dobu denně stráví před televizorem, tím nižší je hladina!

Sportovní aktivita nebo jen o něco aktivnější životní styl se velmi výrazně podepisují na kvalitě a počtu spermií. Pokud máte doma sportovce, který se aktivně věnuje fyzickým aktivitám a potom si sedne k televizi a dívá se na zápas, tak se asi nemáte čeho bát, bude na tom pořád lépe než ten, který se nehýbe a sleduje pouze zápasy v televizi.