Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otec zapomněl Kristínku (†2) v rozpáleném autě: U soudu se rozplakal, ale trest odmítl

Autor: lm - 
27. září 2016
15:19

Jozef Kurák (58) obžalovaný z usmrcení dcerky Kristínky (†2) stanul před soudem! Otec minulý rok zapomněl holčičku v rozpáleném autě na parkovišti v Nitře. Blonďatý andílek neměl šanci několikahodinový žár přežít. Otec se u soudu rozplakal, odmítá ale, že by měl dostat trest.

U Okresního soudu v Nitře proběhlo první jednání s osmapadesátiletým otcem, který v autě zapomněl dvouletou dcerku. K tragédii došlo loni v červenci. Jozef měl Kristínku odvézt do jeslí, ale namísto toho ji ráno zapomněl v autě a vzpomněl si až ve tři odpoledne. Teploty se přes den šplhaly až na 36 stupňů Celsia a dívenka neměla v rozpáleném voze šanci přežít.

Prokuratura nabídla Jozefovi před podáním obžaloby dohodu o vině a trestu, otec dívenky ale odmítl. Na jednání přišel i s manželkou Katarínou, matkou holčičky. Spolu mají ještě dceru Karolínku (7). U soudu otec vysvětlil, že sice cítí velkou zodpovědnost a vinu, ale pouze z morálního hlediska, nikoliv z trestněprávního. „Bere to jako tragickou nehodu spojenou s výpadkem paměti, jejíž důsledky si bude muset nést do konce života,“ uvedl jeho obhájce Daniel Lipšic, který v těchto dnech sám prožívá drama poté, co autem srazil a zabil důchodce Emila (†72).

Jozef ve výpovědi popsal, jak osudný den probíhal. „Dětem jsem dal ráno jíst a pak jsem vzal Kristínku do školky. Na jedné z křižovatek jsem ještě přes zpětné zrcátko zkontroloval dcerku a zdálo se mi, že spí,“ prozradil s tím, že měl cestou v autě vážný pracovní telefonát. „Po něm jsem odbočil směrem do práce namísto do školky. Zaparkoval jsem auto a před budovou uviděl kolegu. Šel jsem za ním a vůbec jsem si neuvědomil, že malá je stále v autě. Od toho momentu jsem se věnoval práci,“ vysvětlil.

Osudovou chybu si uvědomil, až když mu volala manželka a ptala se ho, kde je Kristínka a proč není ve školce. „Utíkal jsem k autu a po jeho otevření se mi naskytl ten nejhorší pohled v životě,“ řekl se slzami v očích nešťastný otec.

Podle jednoho ze znalců má otec sklon k rutině a vzhledem k tomu, že dceru do jeslí nevozil, mohl zapomenout. Podle advokáta dva týdny před tragédií Jozef zachránil dítě jiných manželů, kteří ho také zapomněli na parkovišti v autě. Z vozu zaslechl pláč a ihned běžel hledat rodiče. V jeho případě se bohužel zachránce nenašel. Soud další jednání naplánoval na listopad.

Video  Soud s otcem Kristínky (†2), která zemřela v rozpáleném autě.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

skaara ( 29. května 2018 13:03 )

Tohle pro mě není otec, ale starej dědek s počínající demencí, který si už nepamatuje, že má děti !!! Být matkou těch holčiček tak ho k té druhé dceři už nikdy v životě nepustím ani na vteřinu, okamžitě se rozvádím a mění sobě i dceři příjemní a stěhuju se na Alašku!!!!

kecal ( 4. listopadu 2016 17:42 )

KDYKOLI SI SEDNEŠ DO AUTA BUDEŠ JÍ VIDĚT. TO TI PŘEJI.

ellka ( 27. září 2016 23:12 )

Potom rozsudok pouziju v kazdom pripade, ked zomrie dieta kvoli nedbanlivosti rodica, ze vraj "syndrom zabudnuteho dietata". Rodic neurobil nic zle, iba zabudol ze ma dieta, o ktore sa treba postarat.

ellka ( 27. září 2016 23:10 )

A je jasne ze pre matku je najdolezitejsi dobre zarabajuci manzel, dieta ozelie. Ved uz dalsi den po tej nehode s nim sedela v nakupnom centre na kavicke. Takto sa zahana zial, na nakupoch.

ellka ( 27. září 2016 23:02 )

Jeho advokat, ktory pred tyzdnom zabil na prechode chlapa, pre neho vymyslel ospravedlnenie, vraj syndrom zabudnuteho dietata. Naco ma rodic dieta, ked dokaza zabudnut ze ho ma?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání