Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA hrozí, že přeruší veškeré kontakty s Ruskem. Kvůli peklu v Aleppu

Autor: ČTK - 
28. září 2016
21:15

Spojené státy přeruší veškeré kontakty s Ruskem, pokud neskončí bombardování severosyrského města Aleppo, jež mají podle Washingtonu na svědomí syrské a ruské síly. V telefonickém rozhovoru s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem to ve středu řekl jeho americký protějšek John Kerry. Boje na severu Sýrie se v posledních dnech zintenzivnily, situací se zabývá i Rada bezpečnosti OSN.

Kerry Lavrovovi řekl, že Rusko je zodpovědné za používání zápalných a těžkých bomb v městské oblasti. Vyjádřil také vážné znepokojení ohledně syrských a ruských útoků na nemocnice, zásoby vody a další civilní infrastruktury v Aleppu, řekl Kerryho mluvčí John Kirby.

Šéf americké diplomacie zdůraznil, že Spojené státy se chystají pozastavit americko-ruskou bilaterální angažovanost v Sýrii i navrhované partnerství obou zemí v boji proti terorismu. A to pokud "Rusko nepřijme okamžité kroky k ukončení útoku na Aleppo a neobnoví příměří".

Syrské vládní síly za pomoci ruských letounů zesílily od minulého týdne útoky na bašty ozbrojené opozice v Halabu. V Radě bezpečnosti OSN se jedná o rezoluci, která by v Aleppu nařídila klid zbraní.

Zdravotníci sdělili, že nálety zasáhly a silně poškodily dvě nemocnice ve východním Halabu; o život přišli dva pacienti. Podle televize Al-Džazíra si středeční údery vyžádaly dohromady nejméně 17 mrtvých. Dětský fond OSN (UNICEF) uvedl, že od pátku přišlo v povstaleckých čtvrtích Halabu o život 96 dětí a dalších 233 jich bylo zraněno.

Chybí lékaři

Na 250 000 obyvatel oblasti zbývá už jen sedm chirurgů, uvedl šéf syrské mise Lékařů bez hranic Carlos Francisco. „Ti, kteří v Sýrii používají stále ničivější zbraně, páchají válečné zločiny. V Aleppu je to horší než na jatkách. Lidé přicházejí o končetiny a děti stále ohromně trpí,“ reagoval dnes na zprávy o zásahu nemocnic šéf OSN Pan Ki-mun.

„Vojenské letouny letěly nad námi a začaly kolem čtvrté hodiny ráno vypouštět rakety přímo na nemocnici,“ řekl agentuře Reuters radiolog z jedné z halabských nemocnice. „Trosky padaly na pacienty na jednotce intenzivní péče,“ dodal.

Někteří západní činitelé jsou přesvědčeni, že v Aleppu dochází k válečným zločinům. Rusko má však v Radě bezpečnosti právo veta a tvrdí, že syrská vláda má právo se bránit proti ozbrojené vzpouře.

Samo ( 29. září 2016 21:37 )

Ruská propaganda opět funguje. Dokonce i na diskusích Blesku. O Srbsku je ta propaganda tak hloupá jak může být jen ruská. Šíří takové nesmyslné lži a nepravdy, že to vypadá jakoby popisovali to, co sami dělají při svých válečných konfliktech na území bývalého SSSR.

Samo ( 29. září 2016 21:30 )

Rusaci tam nemůžou shodit vakuovku, protože ji prozatím nemají. Tak dělají to co vždycky, rozsekají všechno na maděru a dodají nové uprchlíky do Evropy.

marais ( 29. září 2016 15:37 )

chudáku a jak dlouho ta opozice odstřeluje zbytek národa v Sýrii? Kdo jim dává furt zbraně?

marais ( 29. září 2016 15:34 )

Peklo v Allepu začali rebelové už před čtyřmi roky a tohle je důsledek jejich revolty! Byli vyzváni, aby se vzdali či odešli..kdo neuposlechl, špatně dopadne.. až padne Aleppo, končí i válka v Sýrii!

tgbg ( 29. září 2016 08:46 )

Ruští vrazi, ruská hovada.

Zobrazit celou diskusi